Jump to content

usklađivanje visine invalidnine prema zakonu


katrina

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima, molila bi odgovor ili barem mišljenje o slijedećem

 

Ovako:

1. 80%-tni mirnodobski vojni invalid s trajno priznatim statusom, prema rješenju ministarstva branitelja domovinskog rata, posljednjih osam godina prima isti iznos mjesečne invalidnine i ortopedskog doplatka. Zna li tko zašto mu mjesečne naknade nisu usklađene prema zakonu jer je prilično siguran da u zakonu stoji da se iste usklađuju s prosječnom plaćom zaposlenih u RH za prethodnu godinu?

Što mu je činiti da mu se naknade iskorigiraju prema zakonu, ako je to uopće moguće u RH?!

 

2. ista osoba iako je 80%-tni invalid, još jednom naglašavam s trajno priznatim rješenjem od strane spomenutog ministarstva, nema mirovinu.

Ima li tko saznanje o njegovim pravima po ovom pitanju.

 

hvala i pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prava MVI-a regulirana su Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (koji je više puta mijenjan, zadnja izmjena - koliko je meni poznato - je bila 2003. godine), a iznosi osobne invalidnine i ortopedskog dodatka određuju se, kao i kod HRVI-a, podzakonskim aktima. Posljednji takav akt (Naredba o utvrđivanju mjesečnih svota osovne invalidnine, drugih mjesečnih primanja i osnovice za određivanje opskrbnine), koliko je meni poznato, donesen je 2001. godine i primjenjuje se od 01. listopada 2001. godine. Iste godine mijenjan je i Zakon o zaštiti (...), u dijelu kojim se određuje mjesečna svota osobne invalidnine 100% MVI I. grupe, te se određuje da ona iznosi 100% od proračunske osnovice, odnosno 3.326,00 kn.

Sve ostale osobne invalidnine se određuju u postotku od navedene osnovice (isto kao i kod HRVI-a), pa će MVI-a IV. grupe sa 80% invalidnosti pripadati 41% od osnovice, odnosno 1.363,66 kn mjesečno. Taj bi iznos trebao dobivati 80% MVI od 01.10.2001. do danas, jer je spomenuta Naredba iz 2001. godine još uvijek na snazi.

Ista stvar je i sa iznosom ortopedskog dodatka jer navedena Naredba utvrđuje i taj iznos.

2. Osoba o kojoj je riječ, u dogovoru s izabranim liječnikom, u svako doba može pokrenuti postupak procjene preostale radne sposobnosti kod HZMO-a. Kod toga postupka jedino je bitna medicinska dokumentacija i procjena vještaka o njegovom zdravstvenom stanju, a sama činjenica da konkretna osoba ima trajno ili privremeno utvrđen status MVI-a nije odlučna (naravno, neće mu štetiti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija