Jump to content

Vlastovnica-posjedovni list,Kako do dosjelosti?


Znatizeljni

Preporučene objave

Želim steći pravo na zemljište dosjelošću,za to zemljište su u posjedovnom listu jedni vlasnici a u vlastovnici drugi,od 1981 živim u montažnom objektu na tom zemljištu a pravi vlasnici su pobjegli nakon drugog svj. rata u inozemstvo i nestali.Koga trebam tužiti da bih ostvario pravo dosjelošću one iz vlastovnice ili posjedovnog lista? Radi se o nekih 600 metara kvadratnih ali ima nekoliko vlasnika. Kako uopće napisati tu tužbu? I još najvažnije u Teretovnici stoji : Na ZK tijelo IV Z 595/1987 Na osnovu čl.29. Zakona o građevinskom zemljištu uknjižuje se na zemljištu u A 4.zk. tijela pravo korištenja,dok nadležni organ ne donese rješenje o predaji zemljišta u posjed općini ili drugoj osobi,u korist prijašnjih vlasnika: 1.Marko Marković 4/24

2.Josip Josipović 4/24 itd.

(ZK tijelo IV-1. udio 1/1

1. DRUŠTVENO VLASNIŠTVO)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosjelost (njem. Ersitzung, lat. usucapio) je pojam stvarnog prava kojim se označuje stjecanje prava njihovim neprekidnim vršenjem kroz određeno, zakonom propisano vrijeme.

 

Dosjelošću se npr. mogu steći pravo vlasništva i pravo služnosti. Stjecanje prava vlasništva dosjelošću jedno je od originarnih načina stjecanja vlasništva, kojim će vlasništvo steći onaj tko posjeduje kakvu stvar tijekom određenog vremena.

 

Moglo bi se reći kako su institut dosjelosti i institut zastare lice i naličje ideje o tome kako je potrebno pravno sankcionirati faktično vršenje odnosno nevršenje prava tijekom određenog vremena, jer se može pretpostaviti da onaj tko ne vrši svoje pravo duže vremena pristaje na njegov gubitak, a onaj tko vrši radnje pristojeće osobi koja ima pravo na vršenje tih radnji, da treba steći pravo.

 

Glede tužbe, tribali bi tražiti pravne sljednike odnosno zakonske nasljednike tih suvlasnika koji su navedeni kao važeći.

 

Glede ukidanja društvenog vlasništva, tribalo bi napravit slijedeče stvari:

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija