Jump to content

Obiteljsko nasljedno pravo


josipajopic

Preporučene objave

Molim hitan odgovor!! Očajna sam, htjela sam se obratiti nekom odvjetniku za savjet, platiti uslugu, ali sam sa grčem toliko odgađala da sad više nemam vremena tražiti odvjetnika. Dakle, otac je umro bez oporuke. Ostali smo majka, brat i ja. Ostavinska rasprava (od prije mjesec dana) prebačena je za sutra, jer je trebalo prikupiti još nešto dokumentacije. Po umirućoj želji oca, prihvatila sam se mojeg dijela obiteljske kuće i jednog komada zemlje (građevinskog), a ostale poljoprivredne zemlje i gradilišta sam se (za sada samo usmeno) odrekla u korist brata. Majka mi je potom rekla, kako su ona i brat u međuvremenu posjetili j.bilježnika, odnijeli nešto dokumentacije i razgovarali o podjeli kuće. Naime, j.bilježnik je objasnio kako, navodno, radi jednostavnosti postupka i finan.troškova je jednostavnije kuću podjeliti odmah na brata i mene, a radi mame dati izjavu o tome kako ona ima pravo na život u kući do smrti. Moje nedoumice i pitanja su slijedeća... Kako dobro poznajem moga brata, bojim se da bi on, nakon što se polovica kuće pripiše na njega, mogao mamu stjerati u dio kuće (moj) i započeti odmah građ.radove. Meni to nije problem (da mama živi u mom dijelu kuće), ali oćeva želja je bila i to da se mamu za života ne dira i ne uznemirava, te da ona neometano živi u obiteljskoj kući. Dakle, kako, kojim dokumentom pravno osigurati da nitko (znači ni brat, ni ja, eto) ne smije mamu uznemiratvati, ni raditi nikakve radove u kući, za njena života. MOLIM HITAN ODGOVOR!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto Vaša majka ne prihvati svoj dio nasljedstva?To bi bilo najbolje, a ionako ćete je nakon smrti naslijediti Vi i brat.Ne znam na kakvu je jednostavnost bilježik mislio,možda na to ukoliko kuća sada ide na Vas i brata neće trebati otvarati ostavinski postupak nakon smrti Vaše majke.Vi možete dati izjavu da Vaša majka ima pravo plodouživanja kuće do smrti,ali stvarno ne vidim razloga da se Vaša majka odrekne svog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija