Jump to content

pomorsko dobro


rosa22

Preporučene objave

Poštovani,

Da li je zakon omogučava izgradnju pontonske terase /ugostiteljskog sadržaja/ u strogom centru grada? Pravni sam laik, pretražio sam, koliko sam mogao na internetu o pomorskom dobru i nalazim da je gradnja regulirana pod naslovom «posebna upotreba pomorskog dobra»

koja kaže da se graditi ne može za obavljanje djelatnosti koja se obavlja radi stjecanja dobiti, već samo djelatnosti na području kulture, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, znanosti, informiranja, sporta, zdravstva, humanitarnih djelatnosti i objekata infrastrukture.

U gradu se priča da je Županijsko poglavarstvo izdalo dozvolu za gradnju spomenute pontonske terase, da li poglavarstvo može izdati takvu dozvolu, ako zakon ne predviđa gradnju za obavljanje djelatnosti radi stjecanja dobiti?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim posebne upotrebe pomorskog dobra postoji i institut gospodarskog korištenja pomorskog dobra koji se odnosi na slučaj koji ste Vi opisali. Gospodarsko korištenje pomorskog dobra je korištenje pom. dobra za bavljenje gospodarskim djelatnostima, sa ili bez korištenja postojećih građevina i drugih objekata na pom. dobru, te sa ili bez gradnje novih građevina i drugih objekata na pom. dobru. Detaljnije o tome pogledajte u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Narodne novine 158/03, 141/06.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

 

Gospodarske djelatnosti na pomorskom dobru danas se mogu obavljati samo uz ishođenje koncesije kod nositelja pomorskog dobra, a to su danas Lučke uprave (županijske i Lučke uprave od osobitog značaja za RH). Lučke uprave prema svojim planovima oglašavaju javne natječaje za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru (na moru , lukama, plažama itd. za vaš problem, najbolje da se konzultirate sa stručnjacima iz lučke uprave i oni će vas uputiti što morate napraviti u vašem slučaju, ako tu djelatnost odobri Upravno vijeće lučke uprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Čisto sumnjam da se radi o lučkom području luke otvorene za javni promet (centar grada), pa u tom slučaju lučka uprava nema veze s tim. Obratite se županijskom uredu nadležnom za poslove pomorstva jer je u Vašem slučaju jedino Županijsko poglavarstvo moglo dati koncesiju za takvu djelatnost. Isto tako, za pontone je potrebna lokacijska dozvola koja se izdaje na temelju prostornih planova i morao se provesti javni natječaj. Za postavljanje pontona ne može se dati niti koncesijsko odobrenje koje daju gradovi/općine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija