Jump to content

sporost institucija u RH & naknada štete...?


James_Spader

Preporučene objave

nznam ni sam odakle da počnem, uglavnom zanimale bi me tužbe protiv RH zbog sporosti suda, (što pred Ustavnim sudom, što pred Europskim sudom za ljudska prava) ima li netko nekih iskustava?

u bitnom mi predmetu, prvo sam pokušao sam finacirati odvjetnika, no to se uglavnom svodilo na to, da obzirom da sam nezaposlen, i nemam nikakvog vlaništva, on(i) žele 30 - 40% od imovine za koju se borim... pa mi je to bilo glupo (skupo)

na kraju se svelo na to da sam tražio odvjetnika preko komore (proBONO) za što mi je trebalo cca. 1,5. god, a dodjelili su mi ga tek onda (treči pokušaj - 8 mjeseci neodgovaranja HOK-a) kada sam pred kućom sačekao tadašnjeg glavnog tajnika HOK-a... (ne da se prijetim, nego da dobijem neku informaciju, kada je on tamo(u prostorijama HOK-a) jer ga nisam uspio uloviti iz 7-8 pokušaja... (jednostavno izgleda, da jednostavno slučajno nikada nije bio tamo, kada mi je najavljeno da će biti...) te da mi objasni zašto su me uopče prva dva puta odbili...)

no dobro - prije cca pola godine dobio sam nepravomočnu presudu (općinski sud Vel.Gorica) protustranka se žalila te se čeka riješenje o žalbi...

koliko bi to još moglo trajati ?

pro bono odvjetnik (moj) nije odgovorio na žalbu... (dali je trebao ???!)

također mi je rekao da požurnice nisu bitne... ???

uglavnom sudim se već (ili po nekima TEK 8 god.) pa sam malo lud kad dođem u centar za soc. skrb. pa mi ne žele pismeno odgovoriti, (pa ni primiti - uruđbirati neki zahtjev!!!!)

no to sam riješio (jedva) dovođenjem svjedoka i prijetnjama kaznenim prijavama...??!

no sada mi oni ne odgovaraju...

zna li netko koliko je rok u kojem oni moraju odgovoriti na neki zahtjev (u ovom slučaju za dobijanje pomoči za uzdržavanje, te dobijanje još nekih informacija, poput objašnjenja prava na naknadu za podmirenje troškova stanovanja)

prošlo je cca 45. dana ni a ni b... od odgovora...

neki prijedlog što da radim...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Siroti James, sto se tice Zupanijskog suda u VG, joooj, nacekat ces se... mislim da su poceli rjesavati tek one predmete od prije 3 godine... bar sam imala takvu zadnju informaciju...

 

Sto se tice CZSS, to je klasican upravni postupak, pa ti trebaju odgovoriti u roku od mjesec dana ako ne treba provoditi ispitni postupak, odnosno u roku od 2 mjeseca s ispitnim postupkom...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ja nemam ništa protiv čekanja, ali sada još + 3 godine, pa onda da mu još i usvoje, pa ponovno odlučivanje... mislim sve je to simpatično, ali netko to mora platiti - isto kao i ja prebrzu vožnju, zar ne?

e sad koliko vrijedi cca 10-12 godina nemogučnosti dobijanja pravomočne presude za SVU imovinu tvojih roditelja + onda još tko zna koliko gruntovnica za upis... (bar još 3-4 god.)

dakle počeo sam se sudit sa 26 - a prestajem sa cca 40...???

- stvarno mislim da mi ovo več utiče i na zdravlje pomalo...

- a i da ne spominjem da me mlati po živcima (ne pomalo)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je stvar na zupanijskom sudu, treba podnijeti zahtjev za zastitu prava na sudjenje u razumnom roku Vrhovnom sudu. Ne kosta nista, treba navesti sud, broj predmeta itd.

 

Na stranicama VS objavljeno je dosta rjesenja u takvim postupcima. Prema toj praksi 8 godina prelazi razumni rok. Ako VS prihvati zahtjev odredjuje neku odstetu (nije bogznakaj, par tisuca kuna) i rok u kojem nadlezni sud mora donijeti odluku (obicno do 6 mjeseci). Ali i na to rjesenje se ceka mjesecima.

 

Inace, 8 godina parnice prema obicajima naseg pravosudja uopce nije puno (vidi moj nick).

 

Sto se tice odstete za (ne)izravne stete koje proizlaze iz takvog "sudjenja" (koja cesto zavrsavaju smrcu neke stranke ili prestankom postojanja spornog predmeta), mislim da to jos nitko nije istjerao. Ali kad-tad naci ce se pravnicki um sposoban da nadje odgovarajuci paragraf (hrvatski ili EU, svejedno) i ulozi godine u takav postupak, i taj ce led biti probijen a drzava ce se naplacati odsteta.

 

Stete koju takvim "postupanjem" pravosudje nanosi cijelom drustvu su naprosto nemjerljive (osobno i ne-osobno iskustvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što nije super što zakon o općem upravnom postupku ne postoji u RH... (barem ne na stranicama Narodnih Novina) a i na ovom novom propisi.hr se plača...

pa ovo me toliko IRITIRA da ću se počet baviti politikom!!!!

- da ne spominjem krivo prevedene konvencije koje se tiču privremenog uvoza!!!!!!!!!!

jel ima negdje ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA

i ZAKON O OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU

thx

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija