Jump to content

Dosjelost


bundeva

Preporučene objave

Postoji sumnja da jedan susjed nastoji tuzbom na dosjelost upisati vlasnistvo nad nasim zemljistem, koje nazalost nije u gruntovnici upisano na nasa imena, ali je moja baka upisana u katastru kao posjednik. Stari ljudi su kupili zemljsta a nisu ih prepisivali, pa je sve zbrckano. Sad i ja nastojim pokrenuti tuzbu na dosjelost protiv pokojnih vlasnika od kojih su moji stari kupili. Zlokobni susjed zivi u blizini terena, pa ga je navodno poceo cistiti, a ja na tom terenu - sumi nikad nisam bila. Kakve su moje sanse? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed iskoristava sto nas nema u toj sumi, a blizu je njegovoj kuci, koja je izgrađena mozda pred 5-10 godina. Cula sam da je šetao i sjekao. Moji su od 60-ih godina drzali tu zemlju, kao i neke susjedne terene. Ali naravno da nisu cesto isli tamo - to je bilo usred sume. Moji preci su je kupili, ali nemam ugovor, imam samo posjedovni list na ime moje bake. Valjda nisu prepisivali vlasnistvo radi poreza, a nove generacije zbog lijenosti i nesloge. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je ok, on jos nema pravo ni mrdnuti, treba mu 20 godina za takvu dosjelost, a vi se pocnite setkati kroz sumu i malo obilaziti to.

 

Ako vam je problem setati, javljam se dobrovoljno kao velika ljubiteljica suma :-)

 

I dajte pokrenite vi parnicu...

Jel ziv itko od vasih koji se sjecaju tko je od koga kupio i tako to? Neki susjed, bakica, teta?

Ono da kazu: ma daaaa, bundevina tetka je tu pravila rostilje zadnjih 15 godina, a prije toga su su setali ona i njena mama nekih 20 godina trazeci gljive.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Komplicira, naravno, ali on mora dokazati malo vise toga... Problem je taj sto vi uopce ne morate biti obavijesteni o toj parnici jer niste uknjizeni nigdje.

No, mislim da bi sud u takvim slucajevima svakako trebao traziti i posjedovni list, gdje bi se vidjelo da susjed nije posjednik, a i vidjela bi se vasa baka.

 

Inace, ne morate sve obilaziti- samo se uknjizite u zemljisne knjige i onda je sve 5- mozete ne obilaziti 10 godina nista ;-)

 

Poanta je u javnosti zemljisnih knjiga i o proklamiranom povjerenju i ispravnosti onoga u njih upisanog :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija