Jump to content

Stara boljka - neplaćanje kredita


or

Preporučene objave

Dobra večer svima.

 

Vjerojatno ste u povijesti ovog foruma već imali pregršt ovakvih pitanja, ali nova sam pa se ne znam kretati po prethodnim temama.

 

Moj problem je sljedeći:

 

sudužnik sam u namjenskom kreditu sad već bivšem prijatelju koji kredit neuredno otplaćuje. Banka je financirala kupnju kuće, čija se vlasnica u kreditu pojavljuje kao založni dužnik, ja se pojavljujem kao sudužnik, a on kao korisnik kredita.

 

Kako u ugovoru piše da ja garantiram za povrat kredita svom svojom materijalnom i nematerijalnom imovinom, kad je banka počela slati opomene, ja sam stan u kojem živimo poklonila suprugu.

 

Pravnici mi kažu da banka ima pravo pobijanja tog pravnog posla u slučaju da bude primorana otkazati kredit i učiniti svoje potraživanje dospjelim i da bi bilo najbolje da taj kredit plaćam tri godine, nakon čega banka više neće imati pravo pobijati darovanje.

 

Naime, kako korisnik kredita nije u Hrvatskoj, banka, kako su mi pravnici rekli, mora dobiti potvrdu da je korisnik kredita primio otkaz ugovora, nakon čega slijedi ovrha, obavijest o kojoj on također mora potpisati da je primio. Ako banka u tome ne uspije, imat će pravo obrušiti se na mene i nekretninu koju sam poklonila, mada je, pravno i financijski gledano, njeno potraživanje osigurano upisanom hipotekom.

 

je li to istina? Da li da nastavim plaćati kredit koji je kudikamo veći od moje plaće ili da prestanem, pa da banka pokrene postupak prisilne naplate kada vidi da se od moje trećine plaće ne može namiriti u dogledno vrijeme?

 

Unaprijed vam svima hvala na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba prvo utvrditi u čemu je stvar... da li u tome da ste vi "obični jamac" ili ste jamac platac.... ako ste ovaj prvi onda se banka prvo treba naplatiti (cjelokupno potraživanje) od glavnog dužnika pa ako ne uspije onda ide na takve jamce... Ali ako ste jamac platac banka odmah može od vas tražiti naplatu.... Što se tiče pobijana ugovora to su takozvane paulijanske tužbe.... i vjerojatno su vas savjetovali da tri godine plaćate kredit jer je tri godine rok zastare za tzv "obiteljsku "paulijansku tužbu... ok plaćate tri godine kredit i neće vam moći pobijati ugovor.... ali i dalje stoji da ste vi jamac i da ste odgovorni svojom imovinom, što znači da će vam i nakon toga moći pljeniti plaću ili "sjesti " na drugu imovinu.... ako imate kakvih pitanja dalje slobodno....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Ono što ne razumijem jest zašto bi banka krenula na moju imovinu ako ima upisanu hipoteku na nekretnini za koju je dala kredit (i to puno manje novaca, jer kuća više vrijedi).

 

Po Vašim saznanjima, jesu li te paulijanske tužbe česte u sudskoj praksi u ovakvim slučajevima?

 

Što se tiče pljenidbe plaće, mogu li si plaću opteretiti obustavama (npr. rata životnog osiguranja, stambena štedionica, dopunsko zdravstveno i sl.) i bi li moj poslodavac bio u obvezi takve obustave staviti u "drugi red" u odnosu na bančinu Izjavu o zapljeni primanja?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija