Jump to content

Muž i žena


BURBERRY

Preporučene objave

Neznam puno o pravu i zato sam tu da mi helpnete.

Naime kupili muž i žena kupili građ.zemljište gdje bi trebala niknuti njihova kuća. Kupio muž zemlju na svoje ime platio porez a ženinog imena nigdje. On je dignuo kredit za tu zemlju. I šta sad u slučaju razvoda - dali ženica može sama graditi kuću na svoje ime na toj zemlji ili ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira što je kredit njegov?

No drugo pitanje - ako krenemo graditi na koji način napraviti da kuća glasi na oboje. Naime moja nevjerica kreće od kada je muž predložio da kuća glasi na njegova oca pa kada bude gotova onda će ju stari prepisati najvjerovatnije njemu - ako to dozvolim što me onda čeka - dali onda nemam pravo na pola kuće ? Molim Vas da me netko prosvjetli što mi je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji jedno divno nacelo koje je jos iz rimskog prava- superficies solo cedit.

Dakle, po tom nacelu, ova kuca moze biti trenutno jedino vlasnistvo vaseg supruga jer je zemljiste upisano kao njegovo vlasnistvo.

Da bi postala i vasa, morao bi vam suprug darovati dio zemljista- naravno, najbolje minimalno polovicu ;-)

U slucaju da se zemljiste prepise na vaseg svekra, vi ste u slucaju razvoda izgubili pravo da trazite polovicu te nekretnine kao bracnu stecevinu.

 

Dakle, nikako ne pristati na takvu glupost ako ikako mozete na to utjecati jer je zemljiste vec vlasnistvo nekoga drugoga, a ne vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zemljište je bez obzira što je kupoprodajni ugovor na njegova ime vaše ZAJEDNIČKO vlasništvo dočim ste ga stekli u braku. Kuću nikako pristati a mislim da, kako vam je već rečeno u prethodnom postu nije čak nit izvedivo, uknjižiti na njegovog oca. Nisam shvatila da li je samo kupoprodajni ugovor na ime vašeg supruga ili je već došlo i do uknjiždbe zemljišta samo na njegovo ime? i moj je bivši suprug napravio kupoprodajni ugovor na svoje ime iako je moja mama darovala dobar dio novca MENI za kupnju tog stana, no to sam uspjela dokazati majčinom darovnicom meni ..iako -priznajem - nisam spavala noćima kad je došlo do belaja i rastave kako to srediti... To što je on podigao kredi u svoje ime, isto tako ne znači ništa ukoliko ste još u zajedničkom kućanstvu jer u braku nema mojetvoje, već naše, čak i ako ne radite. u takvom slučaju se eventualno može razgovarati samo o njegovom većem doprinosu- no dok je on radio-radi a vi eventualno ne, vi ste doprinosili na druge načine radom u kući, brigom i skrbi u zajedničkom kućanstvu. Ja sam se vjerujte mi naslušala tih "moje-tvoje", i ono što je bilo "moje" je bilo "naše" a "njegovo" je uvijek bilo i ostalo "njegovo" i velika nepoznanica, te sve što smo postigli bilo je tumačeno "ja, da nisam ja, ne bi bilo nikako" pa zato oprezno. Ako je ikako moguće idite po savjet kako izvršiti uknjižbu vlasništva fifty -fifty.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Sve sto ste stekli u braku (ukoliko nije sklopljen predbracni ugovor)dijeli se 50-50. Medjutim, ako se kuca stavi na vaseg svekra, tada vi imate pravo samo na polovicu dijela vaseg supruga. U situaciji da imate i svekrvu, nakon svekrove smrti ostaje 50% kuce njoj, a ostalo se dijleli na njihovu djecu. Nikako pristati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija