Jump to content

Iznajmljivanje lokala


josipal28

Preporučene objave

U kući u jednom mjestu u Slavoniji imamo lokal. Kako u kući nitko ne živi iznajmili bi lokal. Našli smo zainteresiranu tvrtku koja ima knjigovodstveni servis. Sve skupa super. No ono što mene zanima je prijava iznajmljivanja i plaćanje poreza.

Kuća je vlasništvo moje svekrve koja je umirovljenica s 2000kuna mirovine. Sam najam nije neka velika cifra no zanima me ima li neka svota koja ne mora biti oporezivana s obzirom na njena primanja; da li porez ovisi (postotak) o visini najamnine...

Hvala unaprijed na odgovorima.

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neovisno o visini mirovine vaše svekrve, ovdje se radi o dohotku od imovine i imovinskih prava. Čl. 40. Pravilnika o porezu na dohodak.

Porezna osnovica je visinina zakupa, s napomenom da ako iskažete malu zakupninu porezna uprava može korigirati iznos, a prema lokaciji nekretnine.

Od iznosa zakupnine priznaje se 30% troškova. Na ostatak se plaća fiksno 15% poreza na dohodak. To je konačni obračun poreza te na kraju godine nije zbog toga potrebno podnositi godišnju prijavu.

Ali, ako iz bilo kojeg drugog razloga budete podnosili godišnju prijavu tada i ovaj dohodak morate uvrstiti u DOH obrazac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su troškovi za održavanje nekretnine. Pročitajte članke koji se odnose na dohodak od imovine i imovinskih prava.

Prijavu vršite u proeznoj upravi prema mjestu nekretnine. Istina, i lokalna zajednica mora o tome biti obaviještena. Oni će vam za taj lokal poslati račun za komunalnu naknadu, ako već nisu!? Troškove kom. naknade možete ugovorom prebaciti na zakupoprimca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija