Jump to content

Stalni boravak stranca


spago

Preporučene objave

Stranac sam na odobrenom privremenom boravku u RH temeljem spajanja obitelji. Kako ispunjavam zakonske uvjete podnio sam zahtjev za stalni boravak. Iz MUPa mi već drugi puta traže nekakve glupe nadopune, koje veze ni sa čim nemaju, a mogle su bit tražene odmah prvog puta. Utisak mi je da se postupak namjerno odugovlači. Kome se mogu obratit kao nadređenom tijelu kada sam uvjeren da djelatnik MUPa koji radi moj predmet namjerno odugovlači?SLUČAJ SAM VEĆ PRIJAVIO UNUTARNJOJ KONTROLI. Sljedeće pitanje mi je kakva je praksa u vezi sa novčanim sredstvima koja su potrebna da bi se zadovoljio stavak 2 članka 49 zakona o strancima: sredtva za uzdržavanje. Zakonodavac nije propisao donji limit, a meni u MUP-u za 5000 eura koje imam na računu, kažu da to i nije neka suma i da to i nije neki dokaz. Što su mi ga onda iz prva i tražili, kad im nije neki dokaz. Da li znate kakav je kriterij po tom pitanju. Ni supruga ni ja nismo stalno zapošljeni u smislu plaća i slično, već se bavimo poljoprivredom i predali smo im potvrdu o registriranom poljoprivrednom gospodarstvu. Što radit ? Puno hvala svima i JOŠ NEŠTO, DA LI JE MOGUĆE DA ODUGOVLAČE I ČEKAJU DA STUPI NA SNAGU NOVI ZAKON O STRANCIMA 1.1.2008. PO KOME NITI NE BIH IMAO PRAVO TRAŽIT STALNI BORAVAK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vas utješim da niste jedini i da sam imala slučaj žene koja je u braku sa drž. RH koja je na rješavanje stalnog boravka čekala 3 i pol godine. Vjerujte mi da policijski službenici u policijskim upravama i postajama u roku moraju odgovoriti MUP-u (30 dana) jer ako ne stižu požurnice i očitovanja. Ali u obratnom slučaju kad PU ili PP pošalje predmet na rješavanje u MUP, tada vam to više ne vrijedi, stoji kod nekoga na stolu i čeka dane. Kada vam prođe 6 mjeseci tada su vam provjere zastarjele (uvjerenje o nekažnjavanju i sl dokumenti) te vam iz MUP-a šalju natrag u PU7PP da se naprave nove i da se vidi da li se nešto promijenilo od zadnji put. Nije to samo sa stalnim boravkom nego i sa državljanstvima.

Što se tiče novčanih sredstava ako se nečim bavite ko npr poljoprivredom i dali ste potvrdu o tome i sredstvima na računu smatram da ne bi trebalo biti nekih problema, jer znam slučajeve gdje su korisnici socijalne pomoći (suprug drž. RH invalid, supruga strankinja bez zaposlenja) pa je stalni dobiven. Vaš zahtjev bez obzira na novi zakon mora biti riješen po starom zakonu jer je on povoljniji po vas.

Jedini savjet je da svakih mjesec dana napišete požurnicu i putem PU/PP dostavljate u Zagreb ili da se obratite možda kabinetu ministra ili pravobranitelju, netko bi trebao pisati očitovanje.

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija