signum88 objavljeno: 21. rujan 2007. Dijeli objavljeno: 21. rujan 2007. Prabaka je umrla 1976 i svu njenu imovinu je 1/1 nasljedio sin jedinac 1976 koji je također umro 1991 i njega su nasljedili zakoniti nasljednici njegova supruga i njegova kći svaka po 1/2 te iste 1991. godine Zbog greške oko imena prabake u gruntovnici ustanovljeno je da 1/2 prabakine imovine nije provedena ostavinskom raspravom 1976 te je nakon ispravka podatka (njihova greška - krivo su rukom upisali ime) kod Javnog bilježnika početkom ove godine provedena ostavinska rastava za naknadno pronađenu imovinu koju su naslijedile: SNAHA i UNUKA ostaviteljice a u obrazloženju ostavinske stoji da je jedini zakonski nasljednik SIN jedinac koji je umro 1992 te ga nasljeđuju SUPRUGA i KĆER tj. SNAHA i UNUKA ostaviteljice. A sad što se tiče poreza na nasljedstvo - UNUKA je oslobođena plaćanja poreza dok je SNAHA prema tvrdnji zaposlenika Porezne uprave duzna platit porez jer nije prvi nasljedni red u krvnoj liniji dok mi opet s druge strane Javni bilježnik i sutkinja u Općinskom sudu u Vodnikovoj tvrde da po načelu reprezentacije baka nije dužna platiti porez jer da je živ sve bi nasljedio SIN ostaviteljice a pošto je umro (a umrli ne mogu nasljđivati) zamjenjuju ga u nasljedstvu SUPRUGA i KĆER Radi se o jednoj jedinoj čestici pa mi ni nema logike da baka na svoju 1/4 posjeda koju je nasljedila 1991 od svoga supruga ne plaća porez a da drugu 1/4 koji je nasljedila 2007 od svekrve tj. suprugove mame mora platiti porez dok istodobno njena kćer ne mora... (ispada da mora biti kažnjena zato što je deda umro ) U očekivanju poreznog rješenja molim savjet na što da se pripremim... Hvala ! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
evellin odgovoreno: 22. rujan 2007. Dijeli odgovoreno: 22. rujan 2007. prvi nasljedni red, prema zakonu o nasljeđivanju, jesu bračni drug i djeca. nadalje, zakon o nasljeđivanju propisuje da ako je ostavitelj nadživio svoje dijete, nasljeđuju ga njegova djeca, odnosno ostaviteljevi unuci. zakon o nasljeđivanju, članak 9. međutim, snaha nikako ne spada u nijedan nasljedni red, jedenostavno nije u nikakvom srodstvu sa svojom svekrvom. shodno tome, ne može biti oslobođena plaćanja poreza. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
signum88 odgovoreno: 22. rujan 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 22. rujan 2007. ...da ali u ovome slučaju ostavitelj NIJE nadživio svoje dijete. Prabaka je umral 1976 godine a njen sin jedinac i jedini nasljednik 1991 godine s time da je imovina pronađena 2007 a pošto mrtvi ne mogu nasljediti - njegovi zakoniti sljednici su njegova supruga i kćer Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
evellin odgovoreno: 22. rujan 2007. Dijeli odgovoreno: 22. rujan 2007. razumjem što želite reći, ali činjenica je da je na ostavinskoj raspravi predmet rasprave bila BAKINA imovina, a ne njenog pokojnog sina. sin NIKAD nije stekao tu imovinu, a na zadnjoj raspravi bakinu imovinu su stekli njena unuka i snaha. svaka od njih ima rješenje o nasljeđivanju na temelju kojeg se unuci utvrđuje oslobođenje od plaćanja poreza, a snahi porezna obveza. takva je situacija barem šta se poreza tiče. a o naknadno pronađenoj imovini možda da raspravite na forumu "nasljedno pravo". puno sreće! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
signum88 odgovoreno: 23. rujan 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 23. rujan 2007. Zbunjuje me to što mi SUTKINJA Općinskog suda u Zagrebu u Vodnikovoj kao i Javni bilježnik tvrde da baka ne treba platiti porez dok službenici u Poreznoj upravi se slažu s time ali samo u slučaju da je Javni bilježnik napisao da je nasljednik SIN pa nakon njega SUPRUGA i KĆER te mi savjetuju da trebam promjeniti formu Ostavinske rasprave dok mi sutkinja i Javni bilježnik koji su radili ostavinu tvrde da je ne treba mjenjati jer da u obrazloženju oporuke lijepo piše da je nasljednik SIN koji je umro i da ga zato nasljeđuju njegova SUPRUGA i KĆER tj SNAHA i UNUKA ostaviteljice... Dakle i u Poreznoj se slažu da baka ne bi trebala platiti porez da je Javni bilježnik u citatu naveo da je nasljednik SIN i u slijedećem redu njegova SUPRUGA i KĆER i savjetuju da mi Javni bilježnik promjeni oporuku što ovaj odbija učiniti uz riječi da poreznici trebaju biti pismeni i da pročitaju cijelu ostavinu i obrazloženje iz kojeg je sve vidljivo i da se ne trebam bojati da ću platiti porez... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.