Jump to content

Porez na prodaju i kupnju nekretnina - pomoć


Ly

Preporučene objave

Prodajem stan od 60 m2 u sesvetama i kupila bih stan do 30 m2 u zagrebu po istoj cijeni m2. Stan sam dobila darovnim ugovorom od majke. Vlasnica sam kuće i zemljišta u slavoniji temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju sa majkom. Koje su moje porezne obveze u slučaju prodaje većeg i kupnje manjeg stana? Da li mi se više isplati, što se tiče poreza, zamjena većeg za manji stan uz nadoknadu od strane vlasnika manjeg stana? Na spomenutu nekretninu u sesvetama nisam prijavljena. Da li prijava prebivališta na stan u sesvetama utječe na poreznu obavezu i kako? Molim pomozite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije bitno da li stan kupujete ili mjenjate, u svakom slučaju ste porezni obveznik za nekretninu koju stječete. dakle, vi biste bili obvezni platit porez na promet nekretnina po stopi od 5% na vrijednost nekretnine koju stječete ili kupnjom ili zamjenom. a osoba koja bi u zamjeni stekla vašu nekretninu je porezni obveznik za tu nekretninu. dakle, svaka strana ima svoju poreznu obvezu koja se uvijek utvrđuje po stopi od 5%

ako ćete prodavati ili mjenjati stan u sesvetama, a niste imali prijavljeno prebivalište na njemu i otuđujete ga u roku manjem od 3 godine od kad ste ga stekli, obveznici ste i poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava po stopi od 25% na razliku nabavne i prodajne cijene. zakon o porezu na dohodak članak 27, stavak 8.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prica se o 25% po cl. 8 st. 1 po zakonu poreza na dohodak. Ne razumijem kako se dodje na tih 25% tocno. Sto znaci na primjer "...na razliku porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka..."?

 

Ako recimo prodam 3 stana u godinu dana, placam porez na dohodak od 25% (razlika gradnja - prodaja), ali ne i PDV? Cuo sam da je moguce svrstati fizicku osobu pod PDV. Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija