Jump to content

nasljedno


oscar

Preporučene objave

Sigurno ima netk pametniji od mene pa ako bi mi mogao objasniti zašto ZN u jednoj odredbi kaže da se prilikom određivanja vrjednosti nužnog djela uračunava i darvi koje je ostavitelj odredio da se ne uračunavaju a u drugoj odredbi o uračunavaju (collatio) da se takvi darovi ne uračunavaju.

Mozak mi je prekrcan informacijama, koncentracija na rubu, i zaista ne mogu razmišljat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što je nužni dio jedan institut nasljednog prava a uračunavanje nešto sasvim drugo i za ta dva instituta vrijede različita pravila. Kada je povrijeđeno pravo na nužni dio (npr. ostavitelj svu imovinu ostavi svojoj ljubavnici oporukom a djecu niti ne spomene :) ) na zahtjev nasljednika koji imaju pravo na nužni dio, sud će izračunati nužni dio koji pripada takvom zakonskom nasljedniku, uračunavajući, između ostalog i darove za koje je odredio oporučitelj da se ne uračunavaju.

 

Uračunavanje je institut koji nema veze sa nužnim dijelom-svakom zakonskom nasljedniku se u njegov dio uračunava i sve ono što je dobio na ime dara ili zapisa

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim, ne da uračunavanje nema veze sa nužnim dijelom (ima ako je jedan zak. nasljednik obuhvaćen oporukom a drugi ne, pa onom koji je u oporuci njemu će se, da bi se odredilo kolika je ostavina, uračunati i darovi ili zapisi), ali bacio si me u razmišljanje u zadnjih pola sata o nužnom dijelu i uračunavanju :misli:, ali nemoj se zamarati takvim pitanjima....naučiš šta je jedno i drugo i otprilike tu priča završava :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija