Jump to content

prometna nesreća, utvrđivanje krivnje


Zaninovic

Preporučene objave

Molim pomoć

 

Upravljao sam kombi vozilom u vlasništvu moje firme cestom, na kojoj je dozvoljena brzina 40 km/h, imao sam namjeru skrenuti lijevo, dao sam žnigavac, pogledao lijevi retrovizor i nakon 2-3 sekunde zapoćeo skretanje.

U tom trenutku vozilo me velikom brzinom udarilo u stražnji lijevi kraj te me prevrnulo (kombi težak 3T). Na sreću nisam bio ozljeđen, te me je svijedok nesreće izvukao iz kombija.

 

Nesreću sam prijavio policiji, mjesto nesreće osigurao trokutom.....

 

Nekoliko minuta prije dolaska policije vozać automobila koji me udario je nestao, te se pojavio neposredno nakon dolaska.

 

Policija je napravila uviđaj na papiru, Ismjerila je položaj vozila, NIJE FOTOGRAFIRALA MJESTO NESREĆE, nije utvrdila nastala oštećenja na mome vozilu, te je izvršila alko test nad nama (8 sat ujutro, državni praznik), rezultate alko testa drugog sudionika mi nije rekla.

 

Kad je na mene došao red dati izjavu policajac me uvjeravao da ja sigurno nisam pogledao retrovizor, te da sam ja prouzročio nesreću jer je ovaj već poćeo pretjecati.

 

Sjedok je izjavio da je izašao iz krivine prije sporne ravnice, te da ga je ovaj pretekao sa velikom brzinom po izjavi oko 150 km/h, te da je jasno vidio moj žmigavac 100 prije sporednog puta na koji sam ja skretao, a da je auto koji me udario poćeo pretjecati u momentu kad sam ja skretao.

 

Nakon nekoliko dana mi se isti svjedok javio telefonom da ga je zvao policajac koji je radio uviđaj u vezi toga da se moj i njegov iskaz ne slažu , te da bi on kao svjedok trebao promjeniti iskaz, što je svjedok odbio.

 

Nakon toga sam neslužbeno uspio doći do zapisnika u kojem mene vode kao poćinitelja.

 

Što mi je raditi?

 

Ja imam detaljne fotografije mjesta nesreće, oštećenih vozila i kolnika, čak sam kasnije izmjerio i daljine.

 

Mojoj firmi je to vozilo neophodno za obavljanje posla, a ja ga ne smijem poćeti popravljati dok ne dobijem zapisnik.

 

Dali mogu dobiti odštetu od osiguranja radi nemogućnosti korištenja osnovnog sredstva ?

 

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavi štetu osiguravajućem društvu u kojem je osiguran drugi sudionik, nakon što dobiješ zapisnik od osiguravajućeg društva ukoliko imaš primjedbe na izvid traži nadopunu, ukoliko nemaš možeš početi sa popravljanjem vozila.

Kada smo polagali vozačke ispite tada su nas instruktori učili da se prije takve radnje provjera vrši na unutarnji pa vanjski retrovizor, a potom se treba okrenuti što je nama svma ljeno učiniti što i ti nisi učinio, jer si to gore napisao, a da jesi vidio bi to vozilo koje te je udarilo.

U ovakvim prometnim nesrećama u "pravilu" krivcima se proglašavaju vozači koji skreću ulijevo, što ćeš vidjeti iz nalaza prometnog vještaka. Nadaj se drugčijem, volio bih znati kako ćete proći na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pitanju je teretno vozilo koje nema unutarnji retrovizor te je zatvorenog tipa, udarac na mome vozilu je sa lijeve strane, a udarac na njegovom vozilu također sa lijeve strane.

 

U ovome slučaju ja mislim da je brzina upitna jer od krivine do mjesta udara ima 415m, svjedok kaže da ga je dotični pretakao iza krivine (znaći oko 300 m prije udara) brzinom puno većom od njegove, u krivini je dozvoljeno 80 km/h

 

znaći li to što sam ja prije skretanja nisam vidio nikoga u lijevom prometnom traku, a isto tako i svijedok ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste išli u istom smjeru nemožete obadvojica imati oštećenja sa lijeve strane.

Njegova brzina nije relevantna za izazivanje nesreće (može u manjem postotku imati udjel) i odgovarati za prekrračenje brzine ako se dokaže.

No bez obzira vi možete tražiti i dobiti 50% svoje štete s tim da morate potpisati izjavu u slučaju vaše krivnje da ćete vratiti ono što ste dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo sam sličnu (gotovo identičnu) situaciju u praksi. Vozilo skreće , iza njega u istom trenutku naljeće vozilo sa 70 km/h (ograničenje 50 km/h) preko isprekidane crte s ciljem pretjecanja (taman počeo prelaziti isprekidanu crtu u cilju pretjecanja). Dolazi do udarca u zadnj ljevi dio (odmah u kut vozila) koje je skretalo. Vozilo koje jeprtjecalo udarilo ga je svojim prednjim dielom (više s desne strane zbog zakošenosti vozila koje je skretalo).

 

Rezultat ovakve nezgode je bio:

Oba vozača su kriva.

Oba vozača ističu svoje odštetne zahtjeve i u nagodbama dobijaju po 50 % štete.

Oba vozača su bila zadovoljna jer su i takvom odštetom uspjela popraviti vozila (ne znam da li ćete baš vi moći).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

evo i dan danas nije ništa riješeno, ona dva policajca su bili suspendirani radi moje žalbe internoj kontroli, ja sam u međuvremenu dobija kaznu za izazivanje nesreće na koju sam se sa svom dokumentacijom žalija, i tu je sve stalo, rješenje nisam dobio, kombi je rashodovan (u međuvremenu popravljen) prošli mjesec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija