Jump to content

Povećanje alimentacije


PETRAPAN

Preporučene objave

Dobra večer,

Imam mali problem, vezano uz alimentaciju. Naime, prilikom razvoda prije dvije godine, tražila sam za tada 9-to godišnje dijete 600 KN alimentacije. Budući da sam u međuvremenu promijenila posao i sada su mi primanja dvostruku niža, odlučila sam se pokrenuti postupak za povećanje alimentacije. Ročište je bilo prije nekoliko dana i ne mogu vjerovati da se od toga čini takva komedija. Bivši je unajmio odvjetnika. Sad će se pozivati nekakvi svjedoci, ko koliko kupuje??? Nemam roditelje, a bivši sve što djetetu (sada 11-to godišnjaku) kupe baka i dita, tete i ne znam tko, pripisuje sebi... Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obteljski zakon (NN.br.116/03)

 

Članak 238.

(1) Uzdržavanje se određuje u novčanom iznosu osim ako postoje opravdani razlozi da se uzdržavanje osigura na drugi način.

(2) Uzdržavanje za dijete uvijek se određuje u novčanom iznosu.

Članak 243.

Osoba koja prima i osoba koja daje uzdržavanje može tražiti da sud povisi ili snizi iznos uzdržavanja, odluči o prestanku uzdržavanja ili promijeni način uzdržavanja određen prijašnjom pravomoćnom odlukom ili nagodbom pred centrom za socijalnu skrb, ako su se promijenile okolnosti na temelju kojih je donesena prijašnja odluka.

 

Prema zakonskoj odredbi je jasno da uzdržavanje djeteta može biti isključivo u novčanom iznosu.Sve drugo je samo dobra volja roditelja koji je odlukom suda dužan uplaćivati mjesečni iznos uzdržavanja i ne može zamjeniti novčano uzdržavanje.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa od CZSS..ne treba im se niti obraćati..a nepojavljivanje na sudu je njihova praksa...U vašem slučaju nisu niti bitni...Sud će odrediti iznos uzdržavanja (novac) prema potrebama djeteta.Kako se radi o djetetu školske dobi njegove ukupne mjesečne prosječne potrebe prema odluci Ministarstva pravosuđa iznose 1.700,00 kn.Taj iznos se djeli između oba roditelja s tim da se roditelju koji živi s djetetom uračuna svakodnevni rad i briga za dijete i da mu se smanji novčani udio u ukupnim potrebama djeteta koji snosi,a udio drugog roditelja se povisi za isti iznos..

Sud može u slučaju da su primanja roditelja veća odrediti i da pridonose više u uzdržavanju djeteta (djete prati životni standarda svojih roditelja)..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ti si pravnik? lijepo si mi to sve pojasnio. tata mu ima primanja oko 3.900 KN. Uspila sam shvatit bit ovdje, međutim ovdje sud zove kao svjedoka didu... naime naveli su da dijete svakodnevno voze u školu... ako u tvom prvom odgovoru stoji lijepo da se novčana davanja ne mogu zamijeniti, čemu onda sada ova trakavica? mislila sam da će to biti kratka i jednostavna procedura

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali sam silom prilika upoznat s nekim činjenicama..

Protivna strana u sudskom postupku vjerojatni želi dokazati da ona skrbi o djetetovim potrabama i na drugi način osim što uplaćuje mjesečni novčani iznos uzdržavanja i vjerojatno želi da se budući novčani iznos koji će uplaćivati smanji u određenom iznosu koliko sud procjeni da vrijedi određeni rad i skrb u vezi djeteta (npr.odvoženje/dovoženje djeteta iz škole)..

Kad sam napisao da se novčana davanja ne mogu zamjeniti s ničim drugim onada sam mislio na već određena novčana davnja (iznos) koji je odredio sud u svojoj presudi..Prema tome netko može dobrom voljom skrbiti za dijete u nizu njegovih aktivnosti (npr.škola,slobodne aktivnosti,briga za zdravlje,kupovina raznih potrebština i sl.),ali zbog toga ne može umanjiti već određeni novčani iznos uzdržavanja koji je obavezan uplaćivati svaki mjesec..

Tražili ste promjenu (povećanje) iznosa uzdržavanja i sud će u postupku sagledati sve okolnosti i na kraju u presudi odrediti novi iznos..

Onaj koji sudjeluje u sudskom postupku ima pravo predlagati sudu izvođenje raznih dokaza.Sud je taj koji je jedini mjerodavan da li će dopustiti takvo što i na kraju će odlučiti o valjanosti istih (znači prihvatiti ili odbaciti ponuđene dokaze) što će se odraziti u konačnoj presudi...

Ništa vam na sudu ne ide automatizmom i svaki slučaj je za sebe...Zato imajte strpljenja i obavezno morate imati punomoćnika/odvjetnika koji će zastupati vaše interese, jer će vam uprotivnom biti vrlo teško,a to olakšava i ubrzava rad samog suda što vam je i cilj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija