Jump to content

ostavina


dorma

Preporučene objave

nakon smrti oca i provedene ostavinske rasprave dobila sam 9/10 kuće i zemljišta na moru. 1/10 je u vlasništvu mog strica koji je umro prije 10 godina. Pismeno smo zatražili od Suda podatke tko je nasljednik iza strica ( da li udovica, zajednički posvojeno dijete ili djete iz njegovog prvog braka, budući da udovica neće pokazati rješenje o nasljeđivanju već tvrdi da stric nije imao ništa posebno a da je ona oporučni naslljednik). Zanima me ako dijelovi čestica koje je stric imao na moru, a imao ih je više ,nisu ušle u njegovu nasljednu masu prije 10 godina, da li je potrebno otvarati ponovno ostavinsku raspravu za pok.strica, ukoliko je oporučno ostavio sve udovici ( a djeca se pretpostavljam nisu žalila jer nisu ni znali za dijelove ovih čestica) , odnosno kako riješiti ovu 1/10 ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišete da je nekretnina u vlasništvu Vašeg strica koji je umro prije 10 godina, pa pretpostavljam da se u zemljišnim knjigama pokojnik i dalje vodi kao vlasnik.

 

Moguće je da nasljednici nisu zatražili upis u zemljišne knjige, ali upis se provodi i po službenoj dužnosti tj. ostavinski sud šalje rješenje nadležnom z.k. odjelu, pa nije baš vjerojatno da to nakon 10 godina ne bi proveli (osim ako niste na nekom velikom sudu, npr. u Splitu).

 

Provjerite još i u katastru. Ako ni tamo nema promjena, možete tražiti ostavinsku raspravu iza Vašeg strica kao da nije provedena, pa će njegova udovica već izaći s rješenjem ako ono postoji.

 

Ako pronađete da je rasprava ipak provedena, a to možete npr. ako je u katastru provedena promjena s pozivom na broj ostavinskog rješenja, ili u z.k. postoji zabilježen zahtjev koji još nije proveden, ili provjerom kod suda što ste već zatražili, onda ne treba provoditi novi postupak već tražite da se raspodijeli naknadno pronađena imovina, s pozivom na broj prethodnog rješenja.

 

U praksi to znači da će se postupak ipak ponoviti tj. pozvat će se svi nasljednici, vjerojatno kod javnog bilježnika itd., ali samo za tu imovinu koja nije bila obuhvaćena u ostavinskoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija