Jump to content

članak 173 st.1 molim pomoć


mickey7

Preporučene objave

Dakle prvo "pohvala": skinut sam sa autobusa na graničnom prelazu u neumu na putu iz Dubrovnika za Opuzen. Uza sebe sam imao 43,2 g marihuane. Istu sam na upit policajca dobrovoljno predao šta su mi i naveli u potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta. Na davanju iskaza u stanici odrekao sam se prava na branitelja jer su mi rekli da je to po njima za osobnu uporabu,što je i činjenica nažalost, te da nema svrhe da ga uzimam kao u stilu nemože ti puno pomoći. Nakon par dana bili su mi i u pretresu stana...ništa nisu našli...Danas sam dobija poziv na sud na kojem piše da je predlog tužiteljstva kazna od 5 mjeseci zatvora...Dali ću zaista završiti u zatvoru? Ovo mi je inače prvi ikakav prekršaj do sada u životu...S obzirom na izrazito lošu materijalnu situaciju dali mi je zaista potreban odvjetnik ili mogu otići na sud sam? Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatska policija me je skinula sa autobusa, i izvršila krim.obradu u stanici u Stonu i pustila me doma nakon sat vremena, a poziv je stigao sa općinskog suda iz Dubrovnika...Znam da sam pogrješio, i da sam kriv, ali pet mjeseci zatvora???

Teretim se po članu 173 st.1 znači posjedovanje za osobnu uporabu odnosno "najblaža" stavka.

 

Ova j poziv šta sam dobija je dakle poziv na ročište na kojem zamjenik tužioca predlaže nakon izlaganja dokaza osudu suda po slovu zakona i to kaznom od 5 mjeseci zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Makar je kazneni zakon sad izmijenjen na nacin da si gore naj.. radi 2 jointa nego da izmlatis zenu ili pijan skrivis nesrecu, to se na tebe ne primjenjuje. Ovaj sta trazi 5 mjeseci je neki revni idiot koji se dokazuje. Mislim da nema sanse da ides u zatvor, dobit ces uvjetnu. Zatvori su ionako pretrpani:-) Ipak, svakako uzmi odvjetnika, nikad se ne zna, odvjetnik ce znati reagirati na iznenadjenja.

Glavu gore, bit ce sve ok

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relevantnim cinjenicama? Djelo je kvalificirano po clanku 173/1 sto je najblazi oblik tog kaznenog djela i trazenje zatvorske kazne od 5 mjeseci je doista pretjerano.

Makar moje misljenje nije relevantno, osobno sam nazocila nekoliko sudjenja na kojem je okrivljeniku izrecena uvjetna osuda iako je djelo kvalificirano i po 173/6, a to je navodjenje maloljetne osobe na uzivanje.

Olakotne okolnosti su i te sto nije ranije osudjivan i sto je suradjivao s policijom.

Dalje, smatras li doista da u zemlji u kojoj ubojice na cesti dobivaju 6 mjeseci zatvora, a ne odsluze ni toliko ili serijski ubojice koji dobivaju slobodne vikende iz zatvora, netko tko je uhvacen s 30 g marihuane treba ici u zatvor na 5 mjeseci?

Pravo nije matematika, a to misljenje po kojem toliko pljujes igra ogromnu ulogu. Misljenje suca, dakako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanja:

1. Gdje je nabavio 40 grama

2. Za što mu je trebalo 40 grama

Odgovori:

1. Od nepoznate osobe

2. Povremeno konzumiram sam.

 

Razmišljanje državnog odvjetništva:

1. Krije dilera i ne surađuje

2. Krije da drugima daje drogu na uživanje (čl.173.st.5)

 

Rezultat: 2-3 mjeseca zatvora, a u najboljem slučaju žešća uvjetna, a u slučaju ponavljanja bezuvjetna od 10 mjeseci

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Utjerivaczakona je napisao:

Pitanja:

1. Gdje je nabavio 40 grama

2. Za što mu je trebalo 40 grama

Odgovori:

1. Od nepoznate osobe

2. Povremeno konzumiram sam.

 

Razmišljanje državnog odvjetništva:

1. Krije dilera i ne surađuje

2. Krije da drugima daje drogu na uživanje (čl.173.st.5)

 

Rezultat: 2-3 mjeseca zatvora, a u najboljem slučaju žešća uvjetna, a u slučaju ponavljanja bezuvjetna od 10 mjeseci

 

1.Na obradi u policijskoj stanici sam detaljno opisao kako, kada i gdje sam došao do 40 grama trave šta ću ponoviti i na sudu..Imena osoba nemogu otkriti jer ih ZAISTA neznam.

2. 40 grama mi nije bilo potrebno..ni 10 ni bilo koliko i sada to shvaćam.Nažalost u tom trenutku nisam razmišljao stvorila se "prilika" da dodjem do droge i ja sam ju iskoristio...Inače već 10 godina se opirem tom poroku svim silama, šta je vrlo teško u okruženju u kojem živim(u dolini neretve) di 80 % ljudi koje poznajem koristi opojna sredstva..Priča se i o plantažama marihuane...Po ulicama svako jutro osvane stotine opušaka od jointa...Na glavnom trgu, kraj spomenika nerijetko se mogu naći odbačene šprice,gumene trake i druga narkomanska pomagala...

Prošle godine u 3.mjesecu imao sam veliki obiteljski problem kada je otac(kronični alkoholičar), koji je inače duša od čovjeka, u nastupu ludila izazvanog alkoholom prijetio majci,mojoj maloljetnoj sestri i meni sa nožem u ruci...U pokušaju da mu uzmem nož došlo je do naguravanja u kojem mi je rasjekao ruku...Pozvana je policija s namjerom da više jednom riješimo taj problem tako šta smo se nadali da će ga sud kada to dodje tamo natjerati na prisilno lječenje...kao šta se dešava u filmovima...Dakle s najboljom namjerom i dobronamjerno...Želio sam oca kojega volim i poštujem, kakvog znam da može biti...Epilog svega je da je otac završio u zatvoru 10 dana i dobija uslovno godinu dana...od liječenja ništa uz obrazloženje suca iz metkovića kako to državu košta?!? Kako sam se osjećao tih 10 dana i svo ostalo vrijeme nakon toga nemogu opisati.Bilo bi predugo.Želio sam najbolje,a ispalo je najgore:vlastitog oca sam spremija u zatvor.Kada je izašao otišao je živjeti sa svojom majkom i ostavio nas je bez riječi...Nakon toga sam zapalia prvi joint i smijao se bez razloga ta 2 sata koliko me je držao.I od tada se koristim time POVREMENO odnosno onda kada bi me netko ponudio sa jointom.NIKADA nisam to kupovao niti znam ijednog dilera da sa sigurnošću mogu reći: da on dila.Do ovih 40 grama sam došao sasvim slučajno kada sam "naletio" na momke vidno drogirane u 1.trgovini u dbk..."upali" smo u priču,smijali se i pitao sam ih dali se išta rješiti. 15-tak minuta nakon toga pojavili su se sa vrečicom,dao sam im novce i krenija doma.

U svim trenucima dok sam "uživao" drogu trudija sam se biti odgovoran: nikada nikoga nisam nudija,nemam auto i nisam ga vozija, s nikim nikada nisam došao u konflikt, nikome nikada stao na žulj, i svi moji susjedi, poznanici i prijatelji ostali su dobrano zatečeni i zaprepašteni kada su mi pročitali ime u novinama..

Neb ježim od svoje greške, drago mi je šta sam "uhvaćen" jer se sam nebih okanio toga...

Ali boli me činjenica da kao šta sam navea u gornjim redovima neki mogu raditi svašta i stalno su tu,a ja ću radi 1. greške(koja ponavljam nije mala,dakle neradi se o 1 jointu več 10-cima jointa) završiti u zatvoru 5 mjeseci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija