Jump to content

Nepodmireni dugovi preminulih roditelja


Fatal_Error

Preporučene objave

Zanima me da li mogu iz HEP toplinarstva naplaćivat kamate meni kroz tekuće račune od dugova mojih roditelja koji su preminuli prije nekoliko godina a ja nisam naslijedio stan, ja dakle jesam jedini naslijednik i korisnik stana ali nisam stan još naslijedio zbog trenutnih dugova koji terete taj stan i moje roditelje jel bi se ti dugovi prepisali na mene, tako mi bar kažu.

 

dakle dug je iz razdoblja 1998-2004 kad su starci umrli a ja od iste te godine sam počeo sve redovito plačati + te kamate stim da do 2004 računi su dolazili na mamino ime a u zadnje tri god na moje jel zbog jedne ovrhe sam morao ić izjasnit da je mater umrla te da sam ja trenutni korisnik te su onda te račune počeli slati na moje ime. Sad da li oni imaju pravo meni nabijat dugove i kamate a ja još nisam postao vlasnik stana isključivo radi takovih stvari jel se financijski ne bih mogao snosit s time.

 

Molim dalke za savjet što je najpametnije u ovoj situacije napravit. Te da li ikojim bogovim slučajevima, pitam samo, ikako mogu dugovi u zastaru????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednikom se postaje u trenutku smrti ostavitelja, naknadna procedura, odnosno ostavinski postupak itd. služe samo formalnoj provedbi.

 

Naslijeđene dugove ostavitelja ste dužni platiti, ali samo do vrijednosti nasljedstva, ne i preko toga. Stan sasvim sigurno vrijedi više od dugova toplinarstvu, dakle dužni ste platiti dugove.

 

Komunalije je dužan plaćati onaj tko ih koristi, dakle nije bitno što niste vlasnik stana (a zapravo i jeste vlasnik, jer koliko sam shvatio niste se nasljedstva odrekli).

 

Stari dugovi su u zastari, ali iz Vašeg pitanja nije jasno jeste li vi već platili stare, pa Vam se gomilaju noviji, ili niste platili ili šta?

 

Ako su dugovi u zastari, to ne znači da vjerovnik ne može pokušati naplatiti ih, samo više nema pravnog instrumenta prisile - ovrhe - da ih naplati.

 

Po mojem mišljenju, trebali ste pustiti da krene ovrha, pozvati se na zastaru i nakon toga namiriti dugove koji nisu bili u zastari.

 

Napišite točnije što ste i kada platili, pa onda možemo vidjeti je li što u zastari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija