Jump to content

mirovina dragovoljca DR nakon 65.g


mona71

Preporučene objave

Otac mi je dragovoljac DR od 01.09.1991. godine do 11.mjeseca 1995. godine neprekidno. 1997. godine otišao je u civilnu invalidsku mirovinu.Pošto znam da postoji po novom Zakonu o pravima HB institut najniže zajamčene braniteljske mirovine , zanimalo me je pošto moj otac 01.12. o.g. navršava 65.godina starosti ima li on pravo na tu mirovinu, s obzirom da ova sadašnja iznosi 1.400.00 kn. i kome se obratiti.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na starosnu mirovinu

 

Članak 13.

 

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ostvaruje pravo na starosnu mirovinu pod uvjetom i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

Članak 14.

 

(1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvari pravo na starosnu mirovinu manju od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

(2) Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina ukupnoga mirovinskog staža.

 

(3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako određena mirovina povećava se za odgovarajući postotak iz stavka 1. točke 1. – 6. ovoga članka, ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu.

Članak 31.

 

(1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji je dijelom ili u cijelosti ostvario mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

 

(2) Korisniku starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kao i korisniku obiteljske mirovine iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je ostvario mirovinu prema općem propisu, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

 

(3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio 65 godina starosti (muškarac), odnosno 60 godina starosti (žena), a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, izuzetno od odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema odredbi stavka 4. ovoga članka.

 

(4) Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

 

(5) Najniža mirovina određena prema stavku 1. ovoga članka korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti priznate prema članku 15. ovoga Zakona određuje se uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

(6) Najniža mirovina određena prema stavku 2. ovoga članka određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78. i mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

(7) Najniža mirovina prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka usklađuje se početkom svake kalendarske godine s promjenom prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

 

(8) Najniža mirovina određena prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka ne pripada korisniku mirovine za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti.

 

 

poki

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pronašla sam i ja te odredbe Zakona, ali zanima me da li se taj Zakon odnosi i na one koji su prije 01.01.2005. godine otišli u mirovinu, jer tumačenje koje su mi dali u Mirovinskom u područnom uredu je takvo da se ne može odnositi na one koji su otšli u mirovinu ranije, jer gdje bi oni došli kad bi se Zakon odnosio retroaktivno na sve umirovljenike koji su bili dragovoljci DR, a otišli su i morovinu prije novog Zakona. To je njihovo pojašnjenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mona71 je napisao:

... ali zanima me da li se taj Zakon odnosi i na one koji su prije 01.01.2005. godine otišli u mirovinu.

Da bi se vašem ocu izračunala mirovina po novom Zakonu (ZOPHBDR) potrebno je njegovo pravo na mirovinu prevesti na odredbe toga novog Zakona.

Novi Zakon, međutim, predviđa prevođenje samo onih mirovina koje su bile priznate po nekom od prijašnjih ZOPHBDR, a ne i onih koje su bile priznate po općem propisu (ZOMO).

Budući da je vašem ocu pravo na mirovinu priznato po općem propisu ne može mu se mirovina prevesti na odredbe novog ZOPHBDR pa time ni izračunati na povoljniji način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija