lara32 objavljeno: 15. studeni 2007. Dijeli objavljeno: 15. studeni 2007. Nova sam na legalisu, citala sam o obiteljskom pravu i nigdje nisam uspjela naci sta me zanima. Naime, razvela sam se prije mjesec dana - sporazumno. Zanima me da li sada nakon razvoda trebam sredivati kakve papire, da li negdje trebam zavest da sam razvedena i sta s promjenom prezimena? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
canis odgovoreno: 15. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 15. studeni 2007. Nakon pravomoćnosti sudske presude o razvodu braka sud bi trebao postupiti po čl.17 Zakona o državnim maticama (N.N. br.96/1993) Članak 17. Presudu kojom se utvrđuje da brak ne postoji ili se poništava ili se razvodi sud će dostaviti nadležnom matičaru u roku od 15 dana od nastupa pravnih posljedica pravomoćne presude, radi upisa u maticu rođenih i maticu vjenčanih. Prema čl.5 Zakona o osobnom imenu (N.N.br.69/1992) moguća je promjena prezimena nakon razvoda braka. Članak 5. Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. Izjava iz prethodnog stavka temelj je za upis promjene osobnog imena u matične knjige. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.