Jump to content

Uzivanje nekretnine


Pitanje145

Preporučene objave

Znam da je duži post, ali preklinjem Vas za pomoć :-(

 

Dakle krvavom mukom sam skupio neke novce i iz podstanarstva kupio stariju kuću koju bih pomalo dotjerivao kako će biti prilika. Sad mi netko hoće uzeti moju nekretninu, a situacija je:

 

Prije 6 mjeseci kupio sam kuću sa okućnicom koja nije bila ograđena od nasljednika odnosno bake koja je preminula 2003 i od tada su kuća i imanje napušteni. Prodavači su bili zemljišno i katastarski stvarni vlasnici i prenesli su mi riječi pokojne bake da "stanje na terenu odgovara zemljišniku i katastru". No nisu buli sigurni na "centimetar" gdje je ta međa nego su mi je približno pokazali. Za svaki slučaj pozvao sam geometra koji mi je potvrdio da ono što su mi pokazali i je stvarno o slaže se s katastrom i zemljišnikom. Kod mjerenja se pojavila baba susjeda koja tvrdi da to nije točno i da je međa 15 m dalje na mojem zemljištu, odnosno uzela si je 3 okućnice :-o . Bio sam primoran to riješiti sudskim putem. Na sud je baba dovela 5 drugih baba s kojima ide nedjeljom na misu i one su ko papagaji ponovile naučeno "unuci neznaju dokle je ona uživala". Ja samo kao svjedoke imam unuke a ona ima 5 baba i sad ih je kao svjedoke prijavila još 5 :-o is istog "aktiva žena" ili kako se već zovu te bapske udruge. Već su održane 3 parnice, ali sudac se naklonio babi i odvjetnik mi takoeđer kaže da stvari idu u lošem smjeru.

 

Meni ne vrijedi izmjera od 1960, revizija od 1965 i 1967, a sve navedeno je potvrdilo da stanje na terenu odgovara zemljišniku i katastru. Baba priznaje da su te mjere istinite, ali navodi da on to uživa već 20 g. i da je to njezino.

 

Pitam se koji vlasnik bi dozvolio da mu netko uživa 3 njegove okućnice :-? ? . I još pogotovo što se zna da preminula baka koja je bila u posjedu je bila izrazito škrta sa suprugom i nikad nikome nisu ništa dali, a kamoli toliko svoje zemlje.

 

Mogu li upitati koje je svrha zemljišnih knjiga, katastra i svega toga ako možeš na sud dovesti 10 baba iz tog "društva žena" i oni pobiju sve službene dokumente i uzmu mi nešto moje?

 

Molim Vas što mi je činiti jer ni sam više neznam ? Su8d ću vjerojatno izgubiti. 10 godina radim cijele dane i doslovno krvavom mukom sam si priskrbio sa tu staru kućicu i zemljište a sad će mi to netko uzeti? Pomognite mi :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probat ću Vam odgovoriti u više smjerova:

1. Vi ste stekli nekretninu nepterećenu ničim temeljem načela "povjerenja u zemljišne knjige".

2. Baba jest posjednik, dokazuje to svoje svojstvo svjedocima, i kao takva pretpostavljam da štiti samo svoje pravo posjeda, nikako ne i pravo vlasništva.

3. Pokrenite postupak da utvrđivanje vlasništva i postupak za utvrđivanje međa (nije jasno koji postupak već vodite) te ju na taj način onemogućite u izvršavanju posjedovnih čini, nakon pravomočene presude naravno, imate pravo i sudski zaštiti svoj posjed.

4. Ako ništa ne uspije, imate pravo na pravično umanjenje kupoprodajne cijene. Taj zahtjev trebate postaviti prema prodavatelju.

 

Pitanje - imate odvjetnika, zašto postavljate ovakva pitanja na forumima, a ne konzultirate njega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija