Jump to content

5 pristaje, a 1 ne


sas

Preporučene objave

Poštovani,

moja, odnosno naša priča ide otprilike ovako. stambena zgrada sa 6 stanova i zajedničkim prostorijama (tavan, šupe u podrumu sa veš kuhinjom, te dvorišni prostor u kojem se nalaze vanjske šupe)...inače zgrada je izgrađena 1927. god. ,a obzirom da se nalazi u bližoj okolici centra Zagreba (autobusni kolodvor), određeni investitor bi srušio staru "damu" i u zamjenu je ponudio nove stanove na istoj lokaciji. Kako je pet vlasnika stanova pristalo na tu "ideju", jedan kategorički odbija na ikakvu zamjenu...pa slijedom navedenoga par pitanja:

1. postoji li ikakova zakonska mogućnost da se izrealizira navedena zamjena stanova obzirom na dotičnog vlasnika? inače, sama zgrada je u katastrofalnom stanju (fasade gotovo da i nema, svako malo pucaju odvodne i kanalizacijske cijevi, a svakom jačom kišom u podrumu nastaje "bazen" fekalija), tako da postoji zaista veliki interes ostalih stanara.

 

2. ako dotični vlasnik pristane, da li je realan omjer kvadrat za kvadrat, obzirom da sama zgrada ima unutarnje dvorište, tako da bi investitor dobio veću zemljišnu parcelu od same zgrade.

 

Unaprijed Vam zahvaljujem na uputama, mišljenjima i prijedlozima.

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kvadrat za kvadrat je sumnjivo dobar deal. Vi dajete starudiju, a dobivate potpuno nove stanove! Hmmm...

 

Računaj cijenu zemljišta - troškovi rušenja i odvoza građevinskog otpada pa zaključi.

 

Što se tiče problematičnog stanara, pada mi na pamet slijedeće:

 

može se donijeti odluka stanara o hitnom investiranju silnih novaca u rekonstrukciju zgrade i onda zaprijetiti tom stanaru da će svako morat pljunut cca 20000€, pa tako i on i da mu je bolje da prihvati, jer ćete pokrenuti parnicu nad njegovim stanom ako ne plati toliko.

 

To mi je sad palo na pamet, ne zam da li bi funkcioniralo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet je O.K. kada bi bio provediv jer takvi radovi spadaju u poslove izvanrednog upravljanja i potreban je pristanak svih stanara odnosno suvlasnika.

Postoji jedan institut koji se zove razvrgnuće suvlasništva isplatom. Iz konkretnog primjera trebali bi u tom sudskom postupku dokazati da 5 suvlasnika imaju osobito ozbiljan razlog za razvrgnuće suvlasništva isplatom u kojem bi slučaju 6 suvlasnika ispaltitli i tako postali njih 5 suvalsnici cijele nekretnine.

Osobito ozbiljan razlog - sam naziv upučuje na angažman odvjetnika.

Možda za kraj pametnije rješnje je ipak ustrajat na nagovaranju 6 suvalsnika na prihvačanje ponude za igradnju nove nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija