Jump to content

Mnogo pitanja vezanih za vanbračnu zajednicu!!! HELP


imported_majči

Preporučene objave

Ovako...državljanka sam susjedne države BiH i u vezi s hrvatskim državljaninom RH već 5 godina! Želim početi živjeti s njim u vanbračnoj zajednici u RH a vjenčanje je iduće godine. Zanima me kako da me prijavi u RH i šta treba od dokumentacije, jer sam se dosta naslušala priča...idi kod javnog bilježnika..odjavi se itd. Da li se moram odjaviti u BiH, da li imam pravo se prijaviti na burzu rada, da li imam pravo na privremenu osobnu...its. Jako sam zbunjena jer ne znam gdje i kako naći odgovor na mnoštvo pitanja koja mi se javljaju! I da li pri nostrifikaciji visokoškolske diplome plaćam istu pristojbu kao i hrvatski državljani.

Unaprijed hvala,

OČAJNA :-?

P.S. NADAM SE SKOROM ODGOVORU!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ulasku u RH prijavite boravak do 90 dana u MUP-u. Prilikom prijave pitajte što vam sve treba prikupiti od dokumentacije za privremeni boravak temeljem vanbračne zajednice i u roku od tih 90 dana morate podnijeti zahtjev za privremeni. Temeljem vanbračne zajednice i tijekom boravka do 90 dana u RH ne smijete i ne možete raditi!!!. Ukoliko namjeravate raditi u RH treba vam radna ili poslovna dozvola. Kvotu radnih dozvola donosi Vlada RH, i već je trebala biti donesena, no još uvijek nije. Bilo je u novinama da će biti veće kvote za deficitarna zanimanja, no to će se vidjeti kad izađe u NN. Strancima koji su u braku sa drž. RH za rad nije potrebna radna dozvola.

 

Sve ovo što sam vam do sad napisala vrijedi do kraja ove godine, a od 01.01.2008. godine pravila se mijenjaju jer stupa na snagu novi Zakon o strancima (NN79/07) i kako će to tada ići sam Bog zna. Prvih par mjeseci očekujte uhodavanje službenika i čekanje podzakonskih akata vezanih uz novi Zakon jer su pravilnici još u izradi, a sumnjam da će u ovih nekoliko radnih dana biti gotovi i spremni za uporabu od 01.01.2008. godine. Ako Zahtjev podnesete do 31.12.2007. riješit će se po sadašnjem Zakonu. Vjerujte da po onome što sam čitala novi je zahtjevniji za strance.

 

Što se tiče odjave u BIH to pitajte na tamošnjem MUP-u, mislim da ne trebate, bilo bi dobro da ovlastite nekoga da vam podiže poštu u BIH u slučaju da vas traže pravosudna i druga tijela.

 

Za prijavu na burzu rada u RH se raspitajte na Burzi, no mislim da naknadu za nezaposlenost kao stranac u RH nećete dobivati.

 

Što se tiče nostrifikacije visokoškolske diplome raspitajte se u nadležnom Ministarstvu obrazovanja i športa.

 

Računajte i na trošak zdravstvenog osiguranja koje stranci moraju plaćati u RH nekih 300kn mjesečno.

 

Kad vam je odobren privremeni boravak možete napraviti osobnu iskaznicu za stranca koja će vam biti izdana na rok na koji je odobren privremeni boravak. (s njom nema prelaska granice služi samo u RH).

 

Pripremite se na borbu sa birokracijom i oboružajte živcima, i dobrodošli u RH. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kakva prava imam kao suprugu jer bi vjenčanje mogla pomjeriti. Najviše me zanima radna dozvola jer ne želim gubiti vrijeme...ajoj znam da je procedura katastrofalna al šta se mora nije teško. I gdje platiti zdravstveno od 300kn? I ako sam dobro razumijela, nema ništa prije 90 dana turističkog boravka? I naknada na burzi nije potrebna...već samo radna knjižica! A kako već dugo to pokušavam službenici bi trebali biti malo vedriji i pristupačniji. Sve to radim da bi mogla biti sretna a ne da otimam nekom kruh.

Hvala i na ovim do sad informacijama jer ste mi pomogli.

Lijep pozdrav iz Bihaća

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dobro kad bi vjenčanje mogli obaviti do nove godine i do tada podnijeti zahtjev za privremeni boravak temeljem spajanja obitelji+zaposlenja. Tada vam ne treba radna dozvola, zahtjev podnosite u postaji ili upravi prema mjestu boravka i to se tamo rješava. Do sad su tražili preugovor o radu kod budućeg poslodavca, ali sam u posljednje vrijeme čula da ga ne traže već samo da traže ugovor o radu kod produženja boravka, no to bi vam trebao reći referent kod kojeg budete predali papire odnosno dati vam popis sve dokumentacije koju trebate dostaviti.

 

Za podnošenje zahtjeva ne morate imati sve papire, lako ćete dostaviti i kasnije one koji nedostaju, za početak je dosta prijava boravka do 90 dana (kartončić), preslika putne isprave i popunjeni zahtjev, a kasnije ćete lako ostalo. Radnu knjižicu ćete otvoriti kad vam kažu. Za zdravstveno će vam izdati potvrdu u MUPu s njom ćete morati ići na HZzo i riješiti osiguranje te će vam tamo reći o uplatnicama i drugom tj. tih tristotinjak kuna. Ovo što sam napisala odnosi se na rad kod poslodavca. Ako namjeravate otvoriti vlastiti obrt ili tvrtku to je već druga priča.

 

Od 01.01.2008. godine zahtjevi za prvi privremeni boravak podnosit će se putem dkp predstavništva RH bez obzira da li strancu za ulazak u RH treba viza ili ne osim u iznimnim slučajevima (humanitarni razlozi, spajanje obitelji azilanta, vlasnik obrta ili tvrtke koji traži PB).

 

Vjerujem da to radite da budete sretni, ali vjerujte da službenik kroz dan ima navalu, barem kod nas je po 30-ak zaprimljenih novih zahtjeva dnevno koje treba odraditi, a sve to radi samo jedna osoba (od zaprimanja predmeta svih statusnih stranaca privremenih boravaka izdavanja osobnih iskaznica za strance, poslovnih dozvola, stalnih boravaka i zahtjeva za primitak u državljanstvo, prijave boravka stranaca do 90 dana i utvrđivanja državljanstva). Vjerujte da je žena blizu nervnog sloma. A da ne govorim o masi telefonskih upita i postavljenih pitanja što mi treba za ovo ili ono.

 

Probajte ako stignete do nove godine, do tada vam moji savjeti vrijede, ako ne uspijete tada ćemo se uhodavati zajedno s novim Zakonom i pravilnicima koji su još uvijek u izradi.

 

Znam da je najgore rješavati stvari na vrat na nos, ali na žalost je tako kako je. Sretno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija