Jump to content

pitanje očinstva


backspace

Preporučene objave

Djetetovom majkom smatra se žena koja je dijete rodila,dok se djetetovim ocem smatra majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tristo dana od prestanka braka.

Ako majčinstvo ili očinstvo nije moguće utvrditi na takav način,utvrđuje se priznanjam roditelja ili sudskom odlukom.

Majčinstvo ili očinstvo može se priznati pred matičarem,CZSS ili sudom ili u oporuci.Priznanje majčinstva ili očinstva je neopozivo.

Prilikom upisa u maticu rođenih matičar će upoznati majku djeteta s pravom djeteta da zna tko mu je otac i s svim postupcima koji se poduzimaju radi ostvarenja tog prava djeteta.

Ako je matičar upisao dijete u maticu rođenih bez podataka o djetetovu ocu,obavjestit će CZSS o tome.CZSS će pozvati majku djeteta i upzoriti je da zbog dobrobiti djeteta imenuje oca djeteta.

Ako majka imenuje osobu za koju smatra da je otac djeteta,CZSS će pozvati tu osobu i upoznati je s izjavom majke djeteta.Ukoliko pozvana osoba izjavi pri CZSS da priznaje očinstvo,podatke o tome CZSS dostavlja nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih.

Ako se očinstvo nije utvrdilo priznanjem, CZSS će o tome obavijestiti majku djeteta i uputiti je da utvrđivanje očinstva potraži sudskom putem.

Prema tome,najprije je potrebno da se očinstvo utvrdi priznanjem ili sudskom odlukom,a tada to proizvodi obvezu uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija