Jump to content

Zabilježba u gruntovnici?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

Moj otac je nasljednik određenih čestica kojima zna broj i udjel vlasništva. No,zanima me dali je u zemljišne knjige,gruntovnicu, moguće unjeti zabilježbu da je on nasljednik spornih čestica? Svrha ovoga bi bila da se pokuša zaštiti od drugih nasljednika, kako nebi bilo malverzacija prilikom uknjižbe nasljeđa. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav!

Ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Nisu sada u prvom planu malverzaciju, ta rasprava bi bila malo predugačka za forum. Ukratko rečeno, prilikom prijašnje uknjižbe zemljišta koje je bilo nasljeđeno, moj otac je bi zaobilažen tj. nije ga se pozivalo na rasprave i izmjere u svezi zemljišta.

 

Zanima me samo dali je moguće napraviti zabilješke u gruntovnici kako bi se znalo da je na određenoj čestici moj otac pravni nasljednik ali da uknjižba i vlasništvo još nije provedeno do kraja?

 

Nadam se da razumjete pitanje. Ako bude potrebno još ću ga objasniti. Hvala!

 

Pozdrav,

Ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vaš otac vodi parnicu protiv uknjiženih osoba da dokaže svoje vlasništvo, onda se može u gruntovnici tražiti upis zabilježbe spora.

 

Ako to nije u pitanju, on može tražiti privremenu mjeru zabrane otuđenja i raspolaganja nekretninom, koja se upisuje u gruntovnicu.Međutim, kad tražite privremenu mjeru, ako već ne vodite parnicu, morat ćete podnijeti tužbu, jer se privremene mjere izdaju, na određeni rok, a to je dok se ne okonča sporni odnos u parnici.

 

Ne znam da li je ovo pomoglo.

 

Šta je s ostavinskim postupkom nije mi jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Hvala na objašnjenima i pomoći. U razgovoru sa ocem sam pojasnio situaciju. Postoji rješenje o nasljeđivanju. Znači da bi sud automatski trebao prenjeti vlasništvo na nasljednike , kao što ste i sami rekli? Još jedno pitanje, jel to znači da to nasljeđe neće moći nitko otuđiti, čak ni suvlasnici a da se moj otac ne pozove na raspravu? Da se nebi dogodilo da mu je adresa nepoznata i tome slično.

 

Još jednom srdačno zahvaljujem na pomoći!

 

Pozdrav,

Ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravomoćno rješenje o nasljeđivanju sud po službenoj dužnosti dostavlja zemljišniku, koji to rješenje i provede, odnosno uknjiži nasljednike.

 

Vjerojatno ste u bojazni da netko ne ospori vešem ocu vlasništvo, tužeći ga uz navode da je nepoznat i dr. To se na našim sudovima događalo, i tu se radi o običnom kriminalu, ali su se iskorištavali ljudi koji su uglavnom stvarno odsutni zbog posla i sl.

 

Mislim da se ne trebate bojati toga, a osim toga uvijek možete poći u zemljišnik i vidjeti da li se nešto dešava oko vaših nekretnina, da li ima neka plomba, zabilježba i slično.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija