Jump to content

konvalidiranje ili ne


leloo

Preporučene objave

Stan u novogradnji kupljen je 1991. od fizikog lica - kao kupca, prodavatelj - gradjevinsko poduzece.

Isplacen je u potpunosti za dva mjeseca, od prodavatelja su dati kljucevi, ugovor je potpisan, ali potpisi ugovornih strana nikad nisu ovjereni. Sve ugovorne obaveze su ispunjene, s obje strane, osim ovjere potpisa. Da li je moguce sada, nakon 17 godina, ovjeriti potpise?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako članak 294 ZOO-a propisuje da će se smatrati valjanim ugovor za čije je sklapanje potrebna pisana forma i ,premda stranke to nisu ispoštovale,a ispunile su u cijelosti ili pretežitom dijelu obveze koje iz njega nastaju, ugovor ostaje na snazi.Nije naveden nikakav rok...pa ako to vrijedi za formu ugovora onda tim više za ovjeru na potpisima,a iz svega proizlazi da su stranke ispoštovale sadržaj ugovora i to u cijelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teoretski ne , ali u praksi da - treba vam ovjera javnog bilježnika

 

Imam takav slučaj i već mjesecima ganjamo potpise, čak dapače ako je jedan od potpisnika u međuvremenu preminuo, potpis mora ovjeriti njegov akonski naslijednik, uz prilaganje ostavinske ili punomoći po kojoj se vidi nejgovo pravo ovjere potpisa ...

 

E sad, ako ovo gore navedeno o zakonskoj NEobvezi ovjere potpisa vrijedi, bolje mi nemojte reći jer ću se onda gadno posvađat sa svojom i odvjetnicom i upravnom referenticom koje su me poslale da prvo skupljam potpise prije uknjižbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor koje ste sklopili je valjan iako potpisi nisu ovjereni. Zakon o obveznim odnosima, naime, propisuje da je za sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina potrebna pisana forma, što ste vi zadovoljili. Ovjera potpisa je drugo pitanje, i to zemljišnoknjižnog prava. Odnosno, ovjera potpisa je preduvjet za provedbu ugovora ili druge isprave u zemljišnoj knjizi, a ne za njegovu valjanost. Vi, odnosno prodavatelj, u principu možete s tim postojećim ugovorom otići kod bilježnika, priznati potpis za svoj, i na temelju toga, uz prilaganje ostalih isprava uknjižiti pravo vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija