Jump to content

Zastara komunalne naknade


garfield22

Preporučene objave

vlasnici smo objekta već 20 godina, ali živimo na adresi desetak godina,uplatnice za struju, plin, odvoz otpada redovito dobijam i plaćam, ali uplatnice za komunalnu naknadu nikada do sada nismo dobili, dapače, do prošle godine nismo ni znali za to.neznam kome da se obratim, a i bojim se da ću u tom slučaju biti obavezna platiti razliku za sve ove godine, računajući i kamatu. ili pak komunalna naknada zastarijeva u roku od tri godine? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kmunalna naknada zastarijeva za 3g.(Čl.372 Zakona o obveznim odnosima («Narodne novine» broj:35/05) , a apslolutna zastara je za 6g.

glede uplatnica odite u upravni odjel za komunalno gospodarstvo (ili komunalnu tvrtku ako oni to vode) i prijavite svoj objekat.

komunalna naknada za domacinstva se placa 1x u 3mj., a za poslovne prostore svaki mjesec.

sretno :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodajem još ovo:

 

IZ ZOKG-a:

 

KOMUNALNA NAKNADA

-Obveznik plaćanja komunalne naknade iz stavka 2. ovoga članka (fizička ili pravna osoba) dužna je u roku od 15 dana od dana nastanka obveze ili promjene osobe obveznika istu prijaviti upravnom tijelu nadležnom za komunalno gospodarstvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina.

 

- Fizička ili pravna osoba koja ne postupi sukladno odredbi članka 22. stavka 6. ovoga Zakona kaznit će se novčanom kaznom u iznosu godišnje komunalne naknade.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

I meni je stigla "opomena prije poduzimanja prisilnih mjera" od upravnog odjela Grada za neplaćenu komunalnu naknadu. Obračunavaju mi dug od 1.1.2001. Kažu da je sve prije toga u zastari.

Kako ako je zastara 3 godine? Od kada mi se računa početak zastare prema Općem poreznom zakonu, ako može pojašnjenje. Nikakvih radnji nije bilo, još ništa nije na sudu, čak mi ni uplatnice nisu slali. Da li samo radnja na sudu prekida rok zastare ili to čini ova primljena opomena? Kolike kamate mi smiju naplatiti i da li kamata ulazi u ukupan dug i opet se okamaćuje? I da li imam pravo tražiti da mi ne naplate kamate ako nisu slali račune?

Puno pitanja sam postavio, evo zadnje: da li da čekam postupak ovrhe pa da tamo rješavam pitanje zastare ili da li da sada uzmem odvjetnika da to riješi s njima?

 

Unaprijed hvala, portal je fenomenalan i stvarno je od velike pomoći!

 

p.s. @anika7 - da li je lapsus ovo gori za čl.372 ZOO br.35/05 jer ne vidim kakve veze taj članak ima sa komunalnom naknadom i zastarom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.) Relativna zastara je tri godine.

2.) Apsolutna zastara je 6 godina.

3.) Za naplatu komunalne naknade - zastara se računa prema Zakonu o obveznim odnosima-

4.) Porezni propisi (jezr OPZ upućuje dalje, mislim na ZOPD) primijenjuju se na obračun komunalne naknade. Dakle, ovaj dio bi se odnosio na činjenicu ako Vam komunalna nikada nije obračunata – rješenje nikad nije izdano. Ali tada biste bili u prekršaju – pročitajte moj prethodni post.

 

5.) U Vašoj priči ima nečeg zbunjujućeg ili blago rečeno nešto nedostaje. Kažete da Vam, ni uplatnice nisu slali??? Trebali se prije svega dobiti rješenje. Ne svake godine, ali jednom ste ga trebali dobiti. Kada ste posljednji put dobili rješenje o obračunatoj komunalnoj naknadi?

 

6.) Idite u upravni odjel za komunalnu djelatnost i pokušajte dogovoriti plaćanje i eventualni otpis kamata. Visina kamate određena je prema zakonskoj zateznoj kamatai (15,%). U ovršnom postupku (ako imate nekih primanja) grad će ionako naplatiti i kamatu i naknadu. S tom razlikom da ćete platiti i troškove ovrhe koji nisu mali.

 

Evo Vam linka na topic gdje je rspravljano o ovrsi komunalne naknade. U topicu imate vrlo koristan članak o naplati komunalne naknade. Link

 

I za kraj ću Vam savjteovati da plaćate komunalnu naknadu redovito. Ako želimo živjeti u uređenom društvu - ne bismo trebali izbjegavati plaćati redovne troškova održavanja. U svakom slučaju troškovi ovrhe su puno veći od godišnje komunalne naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Molila bih vas da mi odgovorite da sta da radim u ovom slučaju:

 

Jučer sam dobila rješenje o ovrsi za dug komunalne naknade iz 1999 godine za obrt koji je tada bio na moje ime.

Piše da je to ovršno rješenje od 25.10.2000 godine.

 

Žalba se ne može izjaviti iz razloga zbog kojih se mogla izjaviti žalba protiv radnijeg rješenja o ovrsi. Žalbu nakon proteka roka može se izjaviti samo ako su razlozi zbog kojih se podnosi nastali nakon vremena kada se više nisu mogli iznijeti u žalbi protiv prethodnog rješenja o ovrsi.

 

Mene zanima mogu li se ja žaliti na zastaru? Da li je uopće nastupila zastara?

 

Hvala puno na odgovoru. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija