Jump to content

Alimentacija za dvoje malodobne djece


Znatizeljko63

Preporučene objave

Poštovani Forumaši,

 

Molim Vas odgovor na dva pitanja:

 

1. Koliko često će mi sud odrediti viđanje s djecom? i

2. Koliko će iznositi alimentacija?

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

 

Priča je slijedeća. Razvodimo se nakon 11 g braka. Imamo dvoje djece, sina 8 i kćer 5 godina. Oboje podjednako brinemo za djecu kako materijalno tako i u odgoju te ostalim njihovim potrebama.

Moja plaća u 2007. iznosi prosječno 8 700, a njena oko 11 000 kn. Relativno smo dobro situirani, bez dugova i kredita. Imamo zajednički trosobni stan u kojem još uvjek zajedno živimo te jedan jednosobni stan koji dajemo u najam. Plan je da nakon završenja sudskog postupka razvoda ja odselim a da ona ostane u sadašnjem stanu s djecom.

Ja sam podigao tužbu za razvod braka radi trajno poremećenih odnosa u 6 mjesecu 2007. Ponudio sam alimentaciju od 2200 kn tj 25% moje plaće, te viđanje s djecom 2 dana u tjednu, svaki drugi vikend i pola ljetnih i zimskih prazika te blagdana. Pretpostavio sam da bi u tim viđanjima proizalši troškovi u iznosu od oko 700 kn mjesečno (npr. zajedno večeramo u cca 2 puta u tjednu a svaki drugi vikend provodimo cca 1,5 dan zajedno), pa bi tako stavrni iznos koji bih dao na uzdržavanje djece bio najmanje 2900 kn tj najmanje 33%.

Prva sudska rasprava je održana u 11 mjesecu 2007, Ona je dala odgovor da ne želi razvod, ali ako ja ustrajem da će pristati na razvod i traži 40% moje plaće te viđanje s djecom 1 dan u tjednu i 10 dana ljetnih praznika. Sudac nas je kratko saslušao i odredio mirenje pri općinskom CSSu koje je održano mjesec dana kasnije. Na mirenju je izjavila da razvod vidi kao jedini izlaz iz situacije. CSS je dao izvještaj da su bračni odnosi trajno poremećeni te da oboje supružnika vide razvod kao jedino rješenje. Djeca bi nastavila živjeti s majkom uz redovite susrete s ocem. Slijedeća rasprava na sudu je zakazana krajem travnja ove godine. Pretpostavljam da će se na njoj donijeti odluke o viđanju s djecom te o alimentaciji.

 

Još jednom zahvaljujem na ogovorima.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Standardna dinamika susreta s djecom je 1-2x tjedno, svaki drugi vikend, tjedan zimskih i 2-3 tjedna ljetnih praznika. Kako se ta mjera donosi kao zaštita prava djece, teško da će sud odrediti manje ukoliko vi kao roditelj koji s djecom ne živi, predlažete više.

 

ObZ sada iznosi minimalan iznos uzdržavanja postotcima uz priradajući uzrast, a orjentira se prema prosječnoj netto plaći isplaćenoj u pravih osoba predhodne godine uz mogućnost određivanja povećanog iznosa u skladu s povećanim mogućnostima roditelja koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie,

 

hvala na postu. Umirujuće zvuči odgovor bezan uz viđanje djece. ovo s alimetacijom međutim mi nije potpuno jasno. Naime pitam se dali će u mom slučaju sudac zbrojiti 20 % za sina i 17 % za kćer pa uzeti taj postotak od moje prosječne plaće ili od prosječne državne plaće? Ili će pak reći da neće zbrajati te postotke jer da imamo npr četvero djece došlo bi se do svakojakih brojeva... ukratko dali se u mom slučaj zbrajaju ta dva postotka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postotak koji je iznesen je minimalan iznos i određuje se prema prosječnoj netto plaći isplaćenoj u pravnih osoba baš kako u zakonu i piše.

Prosječna netto plaća je bila oko 4700kn, pa povećana mogućnost shodno vašoj plaći ovisi o procjeni suda.

Uz napomenu kako se u procjenu mogućnosti ubarajaju sva primanja, sva imovina i eventualne mogućnosti povećane zarade.

Da imate četvero djece imali bi mogućnost tražiti da iznos bude manje no ne manji od 50%. I naravno, u slučaju da ne spadate u kategoriju povećanih mogućnosti roditelja koji je dužan plaćati.

Da, iznosi se određuju po djetetu, ne ukupno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija