Jump to content

Nakon nesredjene ostavinske poslije oca, umrla i majka....


nata

Preporučene objave

Molim Vas da mi pomognete sa savjetom, ili me bar uputite na neku adresu u Splitu na koju mogu zatražiti pomoc. Naime, otac je prije smrti dao izjavu pred javnim biljeznikom da nakon njegove smrti sve ostavlja svojoj supruzi. Jedno od troje djece se nije slozilo s tim i slucaj je zavrsio na sudu. Stranke su uzele odvjetnike da ih zastupaju. Prije par dana je umrla i majka, a da se imovinski dio nakon oca jos nije rijesio. O toj situaciji smo obavijestili svoj odvjetnika s ciljem da mu platimo njegov rad, ali i da obustavimo daljni postupak do ostavinske rasprave iza majke. Medjutim, cini nam se da odvjetnik oteze situaciju... Moje pitanje je da li s ovom novom situacijom prestaje prethodni postupak ili se on ipak i dalje nastavlja i po kojoj osnovi??? Mozemo li mi otkazati nasem odvjetniku?

Prilicno smo zbunjeni tom novonastalom situacijom, a odvjetnik nam se ne posvecuje dovoljno da nam sve potanko objasni, a naravno njegovi troskovi i dalje rastu. Molim za pomoc!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Sorry, trudila sam se bit jasna, ali kako to nije moje "podrucje", ocito i nisam bas uspjela.

Ipak, prema vasem odgovoru (a i onome sta sam citala po forumu u slucajevima drugih ljudi) cini mi se da su ostavinska iza oca i ona iza majke dvije odvojene stvari koje ce dalje paralelno vodit. Jesam li u pravu? Pokusat cu bit malo jasnija i konkretnija. Otac je na nagovor jednog djeteta, kucu i okucnicu ostavio zeni. Dvoje djece su se slozili s tim, ali je trece djete to na ostavinskoj osporilo (taj treci sin vec par godina ne razgovara s roditeljima ni s bracom). Drugo dvoje djece i majka su bili spremni da tom trecem daju njegov nuzni dio (bez obzira na njegovu nebrigu o roditeljima), ali je on i dalje insistirao na sudu, bez da tocno kaze sta u stvari zeli. U toj situaciji je prije mjesec dana umrla i majka. Znaci, slucaj oko podjele imovine iza oca nije rijesen, a majka kojoj je trebalo sve pripast je umrla. Mislili smo da se time ponistava ostavinska iza oca, ali mi se sad cini da ce se ta ostavinska provest do kraja, s tim da ce njegova imovina ici na tri dijela, njegovoj djeci, a da ce se na ostavinskoj iza majke rjesavati samo njen "cisti dio". U ovoj situaciji kuca i okucnica nece biti dio diobe iza majke. Jesam li dobro shvatila? Ako vam za odgovor treba jos koji podatak, kojeg sam ja opet izostavila, molim da me pitate, pa cu vam pokusat objasnit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Prvo treba rješiti ostavine iz oca da se vidi tko je što dobio, odnosno što je mama naslijedila od supruga, da bi se poslije rješavalo mamino nasljedstvo. Ukoliko je mama imala druge imovine, može se inzistirati na donošenje rješenja o nasljeđivanje tog dijela imovine, a kasnije kad se rješi ostavina iz oca gdje je mama dobila svoj dio, traži se dopunsko rješenje o nasljeđivanju o naknadno pronađenoj imovini. Sve zavisi o sucu hoće li prihvatiti rješavati problem na ovaj drugi način ili želi odugovlačiti. U pravu si kad kažeš da su to dvije ostavinske rasprave, ali se neče paralelno voditi, jer nemaju ništa zajedničko, osim što se rješenje jedne odnosi na rješavanje druge. Nažalost zakon je tako glup da se i oporuka može pobijati

i tražiti ono što nije u njoj, pa se brat ima pravo pozivati na idealni dio sve imovine koja se nasljeđuje od roditelja, ali ne i na određeni dio imovine koji bi on htio, ako se stranke (braća i sestre) ne dogovore međusobno. Važno je dogovoriti se na ostavinskoj raspravi kome što ide, poslije je kasno, jer ako nasljedite idealne djelove svega, kasnije se ne možete trampiti između sebe, a da ne izbjegnete plaćanje poreza na nekretnine. Kao djeca roditelja oslobođeni ste plaćanja poreza na nekretnine (5%), ali ako međusobno darujete ili nasljeđujete jedni druge (braća,sestre), plaćate porez. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija