Jump to content

Spriječeni kontakt viđanja djeteta


MarioF

Preporučene objave

Već sam napisao temu vezanu za otmicu djeteta ,sada me zanima ako mi netko može odgovoriti .

Kako da dođem do informacije gdje se nalazi moje dijete koje je nekako uspjelo izaći van države sa majkom a da ja to nisam znao.

Problem mi je ovakav.

Rastavljen sam i imam malodobnog sina 5 godina kojeg je majka uspjela odvest u ameriku (to je sve što znam da je u Americi , bez države i adrese i broja telefona ). Do te informacije sam došao tako što mi je to bivša punica rekla da je moja bivša otišla se tamo udat onda kad sam trebao vidjeti svog sina tj kad je trebao ići kod mene na vikend.

Imam broj mobitela na kojeg ne mogu zvat jer oćigledno ili moja bivša nema novaca ili jednostavno neće da čujem sina, isto tako dobio sam mail na koji bi mogao kontaktirati dijete određenim danima ali ni to ne mogiu jer moja bivša nije omogućila da ga čujem , a kad sam pitao bivšu punicu da mi da fiksni broj i adresu rekla mi je da to ne može dati jer to moja bivša ne želi.

E sad me zanima ko njima daje pravo da meni oduzimaju pravo da znam gdje je moje dijete i kako je uopće mogla s djetetom otići van države ako ja nisam dao nikakvu suglasnost, a niti moja žena nema potpunu skrb da bi joj odobrili da dijete smije van države.To pišem jer lijepo piše na stranicama Američke ambasade koji su uvjeti za dobivanje vize koje ču i ovdje staviti i nakon što ih pročitate molim nekoga da mi da neki pravni savjet kako i šta da poduzmem jer svoje dijete nisam čuo više od mjesec dana .

 

Korak 5: Termin za podnošenje zahtjeva za vizu možete napraviti pritiskom ovdje. Molimo vas da napravite samo jedan termin po osobi. Ako napravite više termina, vas zahtjev će biti odbijen. Za informacije o hitnim slučajevima pritisnite ovdje. Djeca 13 godina i ispod moraju imati zakazan termin, a jedan roditelj moze donijeti dokumente uz obaveznu ovjerenu suglasnost drugog roditelja; ukoliko samo jedan roditelj ima skrbništvo nad djetetom, potrebno je priložiti dokaz o pravu na samostalno skrbništvo koje je odobrio sud; ukoliko je samo jedan roditelj živ, potrebno je priložiti smrtovnicu preminulog roditelja. Za neke podnosioce zahtjeva nije potrebno dogovarati termin. Pritisnite ovdje za dodatne informacije. Odobrene vize se mogu podići sljedeći radni dan u 15 sati. Druga mogućnost je da se putovnice mogu vratiti preporučenom poštom ako se pri predaji zahtjeva plati 15 kuna.

 

Korak 6: Dođite u ambasadu u terminu koji ste dogovorili. Pristup konzularnom odjelu imat će samo osoba koja podnosi zahtjev za vizu, s izuzetkom malodobnih osoba (osobe od 17 godina i mlađe) koji će moći doći u pratnji starije osobe. Djeca do 13 godina starosti ne trebaju dolaziti osobno. Međutim, ako jedan ili oba roditelja malodobne osobe (ispod 18 godina) nisu prisutni, uz zahtjev za vizu za dijete treba biti priložena suglasnost roditelja ili staratelja koji nije prisutan za putovanje djeteta. Kao dokaz da ste roditelj ili staratelj možete priložiti rodni list ili sudski dokument iz kojeg je to vidljivo.

 

Još bih napomenuo da imam sudsko rješenje u kojem nigdje ne piše da je majka potpuni skrbnik,a koliko sam ja razumio to bi trebala da ode van države s djetetom ili moju suglasnost koju nije dobila

 

Zahvaljujem se svima koji mi odgovore.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već ste pisali prije izvjesnog vremena o vašem slučaju,a sada ste iznijeli i činjenice o načinu izdavanja vize za malodobno dijete propisano od ambasade SAD-a u RH.

Iz svega se nameće logičan zaključak ( ukoliko isključimo propust ambasade u postupku izdavanja vize,za što postoji iznimno mala vjerojatnost posebno nakon događaja od 11.rujna 2001.godine) da je majka djeteta ili netko drugi, na osnovi krivotvorenih isprava uspio ishodovati vizu za dijete i na taj način protupravno izvesti dijete iz zemlje (RH).

 

Stoga bi bilo vema poželjno da o svemu izvjestite Policiju i nadležno Državno odvjetništvo,jer bi mogla postojati osnovana sumnja da je time počinjeno kazneno djelo ili više kaznenih djela.

 

Na osnovi razgovora koje obavite s državnim odvjetnikom moguće je da će vas isti savjevotovati da podnesete kaznenu prijavu.

 

Kada i ako dođe do istražnih radnji na osnovi kaznene prijave,policija je dužna saznati mjesto boravka majke i mal.djeteta.

 

Postupanje nadležnih tijela u ovom je slučaju među ostalim određeno i Konvencijom o pravima djeteteta UN-a koje je potpisnik RH i koju je ratificirao Sabor RH…

 

Poželjno bi bilo i da o svemu obavjestite Pravobraniteljicu za djecu,te da zatražite pomoć u zaštiti prava mal.djeteta,koja su na osnovi svega što ste do sada iznijeli grubo prekršena…

 

Iako osobno ne smatram da bi CZSS poduzeo neke važne postupke,bilo bi dobro zbog svega iznesenog obavjestiti i tu instituciju i zatražiti hitnu zaštitu prava mal.djeteta….

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru, i nadam se da će se to riješiti isto tako bi poručio ovim putem i svojoj bivšoj poruku ako proćita sve moje postove,ako misli da ovime što pišem govorim neistinu neka me tuži za klevetu,mislim da sam u pravu i da ne želim nikoga ugroziti samo bih htio vidjeti svoje dijete to je sve i nastojat ću da to postignem na legalan naćin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija