Jump to content

Osobni podaci!


beatles

Preporučene objave

Prije nekoliko dana, obavio sam spec.pregled u privatnoj poliklinici. Prilikom prijave pregleda ostavio sam na traženje svoje osobne podatke. Istog dana jedna tvrtka mi je poslala na kućnu adresu reklamni dopis gdje se spominje ta poliklinika u svrhu nagradne igre. Zanima me da li je normalno da se osobni podaci šalju trećim osobama bez mog znanja i kako se zaštititi??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, u svezi vašeg pitanja, pravni savjet možete dobiti u Agenciji za zaštitu podataka i javiti se na njihov help desk od 10-12 sati - tel. 4609080.

 

Povodom upita o integriranom informacijskom sustavu primarne zdravstvene zaštite Agencija za zaštitu osobnih podataka izvršila je po službenoj dužnosti nadzor nad tim zdravstvenim sustavom. Cilj nadzora bio je utvrditi navode o mogućim povredama privatnosti i zaštite osobnih podataka uvođenjem integriranog informacijskog sustava u sustav primarne zdravstvene zaštite.

Nadzorom je utvrđeno slijedeće:

Korištenjem virtualne privatne mreže (VPN) izrađen je središnji (centralni) integralni informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite (u daljnjem tekstu: IISPZZ) koji će povezivati sve liječničke ordinacije primarne zdravstvene zaštite, osiguravatelje i druge subjekte u procesu primarne zdravstvene zaštite. IISPZZ je potpuno odvojio identifikacijske i administrativne podatke korisnika zdravstvene zaštite od medicinskih podataka. Medicinske podatke može koristiti samo izabrani liječnik za svoje pacijente i to samo korištenjem svoje smart-kartice (pametne kartice s ugrađenim čipom) i ukucavanje vlastitog PIN-a koju mu izdaje nadležna ustanova. Gotovo nitko, a čak ni administrator informacijske tvrtke koja je izradila softver, ne može (jedino teoretski u isto vrijeme prisutnih svih izdanih smart-kartica) uparivati identifikacijske i medicinske podatke bilo kojeg korisnika zdravstvene zaštite. Nadzorom stvarnog stanja poduzetih tehničkih mjera u svojstvu sigurnosti i zaštite osobnih podataka korisnika zdravstvene zaštite utvrđeno je da su na potpuno zadovoljavajući način ispunjeni svi zahtjevi Uredbe o načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka („Narodne novine“, 105/04).

Nadzorom nisu utvrđene moguće povrede prava na privatnost i kršenje prava na zaštitu osobnih podatka. Podaci o pacijentu neće biti dostupni svim liječnicima, nego će medicinski podaci biti dostupni samo izabranom liječniku za njegove pacijente.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija