Jump to content

koncern ili foliranje?


upitnik

Preporučene objave

Molim stručni odgovor na moje pitanje. Nisam pravnik. Budući da radim u poduzeću o kojem ću sada nešto napisati, neću spominjati nikakve nazive. Dakle, radi se o sljedećem - Poduzeće A dobilo je od države sve poslovne udjele u poduzećima B i C, što znači da je A majka, a B i C su kćeri. Nije sklopljen nikakav ugovor o vođenju poslova u B i C i nijedno društvo nije priključeno drugom.(iz Zakona članak 476. (1) Ako se vladajuće i jedno ili više ovisnih društava objedine jedinstvenim vođenjem od strane vladajućega društva, ona čine koncern, a pojedinačna društva su društva koncerna. Smatra se da su jedinstvenim vodstvom objedinjena društva među kojima je skopljen ugovor o vođenju poslova društva (članak 479.) ili od kojih se jedno društvo priključuje drugome (članak 503.). Pretpostavlja se da ovisno i vladajuće društvo čine koncern. )

 

Pravnici poduzeća A tvrde da ta tri poduzeća čine koncern na temelju posljednje rečenice o pretpostavci. Jesu li oni u pravu? ja smatram da nema koncerna bez:

a) ugovora ili bI priključivanja poduzeća. Pretpostavka ne može biti temelj za tvrdnju. Hvala unaprijed na odgoovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija