Jump to content

Zakon o kaznenom postupku i zakon o carinskoj službi


imported_znatiželjan

Preporučene objave

Prema zakonu o carinskoj službi ovlšteni carinski službenici ovlašteni su provoditi mjere regleda i pretrage.

Za sva vozila na graničnim prijelazima, a za teretna vozila na čitavom području RH.

Sukladno Zakonu o kaznenom postupku za pretragu je potreban nalog.

U koliko me carina kontrolira na graničnom prijelazu i vrši pretragu da li se dokaz može upotrijebiti na sudu u kaznenom postupku.

U koliko me carina kontrolira na drugom prostoru, što po zakonu o carinskoj službi ima pravo, mora li postupati sukladno Zakonu o kaznenom postupku ( sudski nalog,dva svjedoka...) i da li se dokaz koji se pribavi na taj način ( prema zakonu o carinskoj službi) može upotrijebiti na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislite li onda da u slučaju kad se "carinskom pretragom" utvrdi postojanje kaznenog djela ( na pr. pronađe se droga, roba čiji je promet zabranjen ili ograničen) ne treba carina zastati sa postupanjem i daljnje postupanje predati policiji koja kao redarstvena vlast iz ZKP-a traži nalog suda za vršenje pretrage.

Može li onda carinik utvrditi točno stanje ( količina, težina i ostalo) bez naloga suda sukladno zakonu o carinskoj službi i to podnjeti kao dokaz pred sudom nadležnim za procesuiranje kaznenog djela na pr iz čl. 298. KZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

carinska pretraga ne smatra se pretragom iz Zakona o kaznenom postupku, stoga nema potrebe da se zastaje sa radnjama pretrage od strane carine i daljnju pretragu prepusti policiji koja će tražiti nalog od suda.

Takva pretraga izvedena je sukladno zakonu (Zakonu o carinskoj službi), a osoba kod koje je pretraga prtljage ili prijevoznog sredstva izvršena je znala ili je mogla znati da čim prelazi granicu može očekivati pregled i pretragu.

Budući da u Zakonu o carinskoj službi stoji da carinski službenici mogu prijevozna sredstva za prijevoz robe pregledavati i pretraživati na čitavom carinskom području ( čitaj cijelom teritoriju) Republike Hrvatske ispada da to mogu činiti bez naloga svagdje.

Ovaj dio mi je malo sporan.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija