Jump to content

pomoć žalba mirovina


macan

Preporučene objave

Podnio sam žalbu na polazni faktor kod izračuna mirovine.U rješenju mi je 1,50.S obzirom da sam u vrijeme Domovinskog rata bio u gardijskoj brigadi(čl.17 ZOPHBDR) u žalbi sam tražio da mi se polazni faktor izmjeni na 1,85. U razgovoru s pravnikom MIO dobio sam informaciju da je žalba uvažena i da će se polazni faktor 1.85 primjeniti od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva jer žalbu nisam dostavio pravovremeno(u roku 15 dana od dostave rješenja).Novo rješenje još nisam dobio.Molim Vas da li netko zna da li je moguće da mi se isplati zaostala razlika mirovine jer zakon je primjenjivan retroaktivno od 1.1.2005. i što trebam napraviti kad dobijem rješenje.Postoji li razlika između žalbe i obnove postupka.Postoji li neki članak u Zakonu o općem upravnom postupku na koji bi se mogao pozvati kod ponovne žalbe.Koji je rok zastare za potraživanjem razlike mirovine.Molim sve koji nešto znaju i koji imaju iskustva s ovakvim primjerima da mi pomognu.Puno pozdrava i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

macan je napisao:

Podnio sam žalbu na polazni faktor kod izračuna mirovine.U rješenju mi je 1,50.S obzirom da sam u vrijeme Domovinskog rata bio u gardijskoj brigadi(čl.17 ZOPHBDR) u žalbi sam tražio da mi se polazni faktor izmjeni na 1,85. U razgovoru s pravnikom MIO dobio sam informaciju da je žalba uvažena i da će se polazni faktor 1.85 primjeniti od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva jer žalbu nisam dostavio pravovremeno(u roku 15 dana od dostave rješenja).Novo rješenje još nisam dobio.

 

Ukoliko je žalba nepravovremena nadležno tijelo će istu odbaciti svojim zaključkom (na koji vi imate pravo žalbe).

Međutim, nadležno tijelo može navode iz vaše žalbe shvatiti (i) kao novi zahtjev za izračun mirovine pa će, nakon što odbace žalbu, ipak donijeti novo rješenje sa pravilnim izračunom, ali "od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva", odnosno onako kako vam je rekao službenik HZMO-a.

 

macan je napisao:

Molim Vas da li netko zna da li je moguće da mi se isplati zaostala razlika mirovine jer zakon je primjenjivan retroaktivno od 1.1.2005. i što trebam napraviti kad dobijem rješenje

 

Da ste pravodobno izjavili žalbu isplatili bi od 01.01.2005., a ovako .... sumnjam.

Kad dobijete prvostupanjsko rješenje o novom izračunu mirovine (ako ste na njega mislili) imat ćete mogućnost ponovnog izjavljivanja žalbe, ali samo na to rješenje.

 

macan je napisao:

Postoji li razlika između žalbe i obnove postupka.

 

Razlika je velika, za početak valja znati da je riječ o razlici između redovnog (žalba) i izvanrednog pravnog lijeka (obnova postupka).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi ukratko napisati što bi ta žalba na prvostupanjsko rješenje o novom izračunu mirovine trebala sadržavati. Baš upravo čitam Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o općem upravnom postupku, ali ne mogu pronaći nešto na čemu bi temeljio svoju žalbu. Možda jedino odredba da se postupak može obnoviti u roku 5 god.

Pitanje: Da li je moguće u ŽALBI koristiti termin obnova postupka ( ne kao izvaredni pravni lijek) .npr:.....trebalo je primjeniti odredbe o obnovi postupka propisane Zakonom o općem upravnom postupku....

Puno hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija