Jump to content

nasljedstvo za unuke


cellina

Preporučene objave

Dobar dan!

Molim Vas za savjet!

Naime, razvedena sam već dosta godina i imam 2 djevojčice. Jedna od njih je punoljetna, druga ima 12 godina.

Moj bivši suprug je inače sin jedinac. Moj bivši svekar s njim baš i nije u najboljim odnosima. Zbog teške bolesti je poželio opet kontaktirati sa mnom čemu sam mu i udovoljila. Inače nismo bili u kontaktu ali ni u svađi. Jednostavno se kontakt između mene i njega nakon razvoda prekinuo. Djeca su i dalje bila i jesu u kontaktu s mojim bivšim svekrom što ja nisam usporavala, dapače, mislim da je tako bolje i ljepše za djecu a i svih nas.

Bivši svekar je također razveden ali i dalje živi u svom stanu sa svojom bivšom ženom. Imovinu su prilikom rastave podijelili, bivša svekrva je svoj stan ostavila sinu jedincu (tj stan se vodi na nju a sin živi u njemu).

Bivši svekar je prije puno godina (prije rastave mene i njegovog sina) napisao oporuku u kojoj svoj stan ostavlja unukama. Medjutim, kako smo se mi u međuvremenu razveli, on je opovrgnuo oporuku tj. ne znam kako se kaze- oporuka više nije važeća, jer nije htio da zbog tada maloljetnosti mojih obiju kćeri ja raspolažem s tim stanom, pošto sam ja njihov zakonski skrbnik (djeca dogovorom pripala meni), što je meni i razumljivo.

Sada moje pitanje: da li moj bivši svekar može sada napisati oporuku u kojoj njegov stan (u kojem on živi sa svojom bivšom ženom) ostavlja unukama (iako jedna još nije punoljetna)? Da li je dovoljno da on to usmeno izrazi? Da li svejedno njegov sin u tom slučaju svejedno može zatražiti svoj nužni dio?

Ružno je o tome pričati dok je bivši svekar živ, međutim njegovo stanje je jako loše, te bih htjela znati kako mogu osigurati svojoj djeci taj njegov stan. Radi se o tome da moj bivši muž ne zna baratati s novcima i želim izbjeći da on taj stan jednom proda a novce potroši na gluposti.

On sada živi u stanu svoje majke s jednom ženom, svojom trenutnom družicom, koja ima sina iz 1. braka. Teško mi je pomisliti da sin njegove družice sutra dobije nešto što bi trebalo pripasti mojim tj našim kćerima.

Ja sam sa bivšim u donekle dobrim odnosima ali smatram da on jednostavno nije sposoban ekonomično raspolagati imovinom (jedan od razloga naše rastave), a tako misli i moj bivši svekar, njegov otac.

Može li mi netko dati savjet što učiniti tj predložiti bivšem svekru, jer nam je zajednički interes zaštititi prava moje djece/ njegovih unuka, da sutra ne ostanu bez ičega.

Hvala Vam puno unaprijed i puno pozdrava!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može napisati oporuku, nevezeno o dobi unuka, vi i tako kao zak. zastupnik ne možete slobodno raspolagati njihovom imovinom već uz suglasnost censtra za soc. skr. što se tiče usmene oporuke onda ima "kratko" trajanje, tj. može biti "rečena " pred 2 istodobno prisutna svjedoka (a da niti jedan nije nasljednik) ali traje cca 30-ak dana od kada je izrečena s tim da moraju postojati izvanredne okolnosti, hipotetksi neka on kaže pred svjedocima da ostavlja unukama i onda poživi još 35 dana oporuka nije važeća, kužite?

 

Usmena oporuka

ZN. Članak 37.

 

"(1) Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku.

 

(2) Usmena oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena.

 

Svjedoci usmene oporuke

 

Članak 38.

 

Svjedoci usmene oporuke mogu biti samo osobe koje mogu biti i svjedoci javne oporuke, ali ne moraju znati ni moći čitati ni pisati.

 

Dužnost svjedoka usmene oporuke

 

Članak 39.

 

(1) Svjedoci pred kojima je oporučitelj usmeno očitovao svoju posljednju volju dužni su bez odgode napisati sadržaj oporučiteljeva očitovanja i što prije predati to sudu ili javnom bilježniku na čuvanje, ili ga usmeno ponoviti pred sudom ili javnim bilježnikom iznoseći kada je, gdje i u kojim je prilikama oporučitelj očitovao svoju posljednju volju.

 

(2) Neispunjenje dužnosti svjedoka iz stavka 1. ovoga članka ne šteti valjanosti usmene oporuke.

 

Raspolaganja usmenom oporukom u korist svjedoka i njihovih bližih srodnika

 

Članak 40.

 

Ništave su odredbe usmene oporuke kojima se ostavlja nešto svjedocima pri njezinu sastavljanju, njihovim bračnim drugovima, njihovim predcima, njihovim potomcima, njihovim srodnicima u pobočnoj lozi do zaključno četvrtog stupnja srodstva i bračnim drugovima svih tih osoba."

 

 

 

zato neka netko napiše oporuku, kako on želi (odvjetnik preporučam) i neka ju onda on samo potpiše pred svedocima i oni ju potpišu i to je to

Pisana oporuka pred svjedocima

 

"Članak 31.

 

(1) Oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati.

 

(2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci, a korisno je da se naznači njihovo svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle koristiti njihovom lakšem pronalaženju."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svekar može oporukom ostaviti stan unukama, s tim da sin ima pravo tražiti nužni dio ako bi mu bio povrijeđen.

Oporuka mora biti pismena. Usmena se radi u izvanrednim okolnostima.

A jeste li razmišljali da sa svekrom sklopite ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju?

Vi dobivate stan, s tim da se brinete i pomažete svekra. A stan onda možete i darovati svojim kćerima.

Maloljetnost nije nikakva prepreka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija