Jump to content

darovni ugovor maloljetniku?


sandra_osijek

Preporučene objave

molim pomoć za moju situaciju, rastavljena sam i majka jednog djeteta kojem djed (očev otac) 2006 darovnim ugovorom ostavlja nekretninu (kuću)uz pravo doživotnog boravka u istoj(samo to, bez klauzule o doživotnom uzdržavanju ili slično), iste te 06 godine pozvana sam kao z.z. maloljetnog sina od strane Porezne uprave da dokažem srodstvo kako bi nekretnina bila oslobođena plaćanja poreza, što sam i učinila a na primjerku darovnog ovjerenog kod javnog bilježnika dobila sam i pečat i potpis porezne uprave. Kako istu nekretninu nisam otišla uknjižiti na ime svoga sina (razloga je dosta a jedan od tih je što sam mislila da će se djeda u nekom trenutku možda i predomisliti a smatrala sam da imam dovoljno vremena učiniti to i kasnije - pretpostavljam da mislite kako to i nije bilo pametno), a u međuvremenu (prije nepunih mjesec dana) nažalost, djed je preminuo, i ja sam se našla u situaciji da ne znam što da radim, bivši suprug me savjetuje da odmah krenem na uknjižbu nekretnine na djetetovo ime kako ona ne bi postala predmetom ostavinske, a ja ne znam da li je to moguće i pametno pošto djed više nije živući mogu li upisati vlasništvo bez ostavinske. Još je za napomenuti da je djed nekretninu darovao unuku, isključivo njemu iako nema druge unučadi, sinov otac (moj bivši suprug) jedino je dijete u svoga oca, nema vanbračne djece, a bio je posljednjih 8 godina u drugom braku, dakle kuću je izgradio i posjedovao i prije drugog braka. Ne bih htjela stvoriti probleme i ne znam hoće li "druga baka" "tražiti" nešto od te nekretnine iako i ona ima svoju kuću i iako je znala da je djed darovao svoju kuću unuku.

Ako netko ima sličan problem pa ga je rješavao, ili ako imate ikakvu ideju odakle i kako da krenem uvelike ćete mi pomoći kako psihološki a tako i pravno jer ne znam kakva su prava mog djeteta i kako sve to funkcionira.

Zahvaljujem na svakom vidu pomoći u svoje osobno i u ime svog djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije problem da se sad podnese prijedlog za uknjižbu vlasništva na vašeg sina.

To je vaše pravo.

Prijedlog si možete sastaviti sami, ili vam ga može sastaviti odvjetniki ili bilježnik.

Uz prijedlog se priloži darovni ugovor djeda i unuka.

Na ostavinskoj rapravi bilježniku predočite Ugovor o darovanju djeda i unuka, tako da ta nekretnina ne ulazi u ostavinsku imovinu.

Ta nekretnina ne može biti zahvaćena u ostavinskom postupku niti kad bi "druga baka" tražila nužni dio, jer je od darovanja do smrti prošlo više od godine dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem...ali zaista i od srca zahvaljujem... ponajprije ovo je velika psihološka pomoć.... barem meni jer uporno imam onaj lagani osjećaj "trganja za ostavštinom" a nad tim sam se zgrožavala svih mojih godina života, a ovo ispada da se i ja tako ponašam..... nije mi takva namjera i zato sam i postavila ovo pitanje na forumu prije no što sam išta pokrenula, a isto tako ZNAM da bez obzira kako to izgledalo ja moram raditi u i nteresu svog djeteta.... sada mi ostaje brinuti se o nekretnini dok moj sin ne preuzme tu ulogu.

Još jednom velika, velika hvala na odgovoru i podršci koja mi je od vas pružena ...

zahvaljujem i osobi/ekipi koja je osmislila i vodi ovaj site .... ako ništa drugo ovdje mogu pročitati slične sudbine i pokušati ljudski i u miru porazmisliti o svojim postupcima, a ako k tome dobijem i neku uputu ili preporuku izgleda da je sve jednostavnije...

....nemam riječi kojima bih se zahvalila na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

"Ta nekretnina ne može biti zahvaćena u ostavinskom postupku niti kad bi "druga baka" tražila nužni dio, jer je od darovanja do smrti prošlo više od godine dana."

 

Jedno pitanje.

Jedan brat je poklonio nekretninu drugom bratu, a poslje 2 godine je umro.Darodavatelj nije imao suprugu, djecu, ni zive pretke.Nekretnina je dalje darovan kceri daroprimca.Ostala braca i sestre pokojnog darodavatelja, traze svoj nuzni dio, i sud im odobrava to pravo.

Dakle dar je primljen 2god. prije smrti,a nasljednici ipak imaju pravo na svoj nuzni dio?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Unuk u prednjem slučaju nije direktni zakonski ni nužni nasljednik iza djeda, jer je njegov otac (djedov sin) još živ.

Znači unuk se smatra trećom osobom u smislu čl. 71 st. 1 toč. 4 Zakona o nasljeđivanju.

A darovi trećim osobama uzimaju se u obzir kod nužnog djela samo ako su učinjeni u zadnjoj godini života umrlog.

Da je npr. djed darovao svom sinu, tada bi djedova supruga imala pravo tražiti vraćanja dara zbog nužnog dijela, jjer je sin djeda direktni nasljednik.

U vašem slučaju, pretpostavljam da se postupak vodio po starom zakonu o nasljeđivanu, gdje su braća i sestre bili nužni nasljednici. Tako da su si međusobno mogli pobijati darove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od kada vazi novi zakon o nasljedjivanju?

U mom slucaju, ostavinski postupak je pokrenut 2004.g.,po smrti darodavatelja (u 5.mjesecu,2004.)

On je gotovo svu svoju imovinu(stan i nesto novca),darovao

mom ocu (u 2.mj.2002.g), a otac je meni darovao taj stan u 6.mj.2005.g.Napominjem da tada nismo znali da po zakonu dar ulazi u ostavinu i da do tada nasljednici nisu trazili nuzni dio.

Otac nema od cega vratiti dar kako bi se podmirili nuzni nasljednici-braca i sestre (zivi u drugom,puno manjem stanu od mirovine).

Predpostavljam da cu ja morati vratiti dar, iako sam mislila da sa njim mogu slobodno raspolagati.Da li u tom slucaju moram vratiti isti dio koliki bi teretio mog oca ili postoji mogucnost umanjenaja?

Sto je najbolje po mene ciniti? (rociste je 09.06.)

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija