Jump to content

Pitane o preuzimanju tekstova i slika sa web-a


ED71

Preporučene objave

Ovo je u RH dopušteno kod reproduciranja tuđih autorskih djela:

 

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, članak 89.

 

(1) Dopušteno je, u opsegu potrebnom za izvješćivanje javnosti o tekućim događajima putem tiska, radija ili televizije, reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti:

1. autorskih djela koja se pojavljuju kao sastavni dio tekućeg događaja o kojem se javnost izvješćuje, pod uvjetom da se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvješćivanja o tekućem događaju,

2. novinskih članaka i fotografija o tekućim političkim, gospodarskim ili vjerskim pitanjima, koji su objavljeni u drugim sredstvima javnog priopćavanja, pod uvjetom da autor to nije izričito zabranio i da se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvješćivanja,

3. javnih političkih, vjerskih i drugih govora održanih u tijelima državne ili lokalne vlasti, vjerskim ustanovama ili prilikom državnih ili vjerskih svečanosti te izvadaka iz javnih predavanja.

(2) U svim slučajevima iz stavka 1. ovoga članka potrebno je navesti izvor i autorstvo djela.

 

Za prenošenje svega ostalog potrebno je pribaviti pisanu dozvolu autora ili nositelja autorskih prava. Najjednostavnije je poslati mail odogovornoj osobi na websiteu s kojeg želiš prenijeti materijal s molbom da li to možeš učiniti uz navođenje izvora (naznači materijale), pa ako ti dopuste, lijepo si spremi taj e-mail na sigurno i znaš da si miran.

 

Za sve ostalo riskiraš naći se s druge strane zakona, pa se i potencijalno susresti s posljedicama koje povremeno snađu one koji se tamo zateknu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija