Jump to content

Riješenje HZMO- žalba


valenti

Preporučene objave

Možete li mi molim Vas pomoći!! Prijatelj me je zamolio da napišem žalbu na rješenje HZMO u pogledu zahtjeva pripadnika HVO za priznanje prava na invalidsku mirovinu ! U obrazloženju je navedeno da se zahtjev odbija jer podnositelj nema status RVI HVO te nije osoba is stavka 1. točke 7. ugovora HVO! Nisam uoućena u tematiku, ali očito je da ga odbijaju jer nema status invalida a traži invalidsku mirovinu! Mene sad zanima što da napišem u žalbu jer se on svakako želi žaliti u roku da ne izgubi prava ondnosno što bi on trebao napraviti pa da ispuni uvjete za mirovinu!! Unaprijed se zahvaljujem!! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste pravilno naveli dio iz obrazloženja rješenja kojim se odbija zahtjev, (čl.1 st.1 t.7), tada sve što u žalbi napišete a ne bude dokaza da je ispunjen uvjet ("pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (u daljnjem tekstu HVO) koji su stradali na teritoriju Bosne i Hercegovine te ostvarili status ratnoga vojnog invalida, po osnovi ranjavanja ili zatočeništva ukoliko su državljani Republike Hrvatske,") imati će za posljedicu odbijanje žalbe kao neosnovane. Možda će zvučati grubo i zločesto ali upitali ste što on treba napraviti da ispuni uvjete, odgovor: (ako nije,...) treba biti osoba o kojoj se govori u toj točci Ugovora; a što će napraviti da to postane ja mu ne mogu savjetovati jer sam na takve savjete najblaže rečeno alergičan i ... (pogledajte moju lokaciju,...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije ispunjen navedeni uvjet po meni mu HZMO neće uvažiti žalbu.Ne poznajem dovoljno dobro regulativu Federacije BiH o statusu RVI-a (uvjeti, stjecanje,...), ali ako je bio pripadnik HVO-a i ranjen i/ili zatočen, te smatra da postoji oštećenje organizma neka žurno rješava status RVI u BiH, a nakon toga neka se ponovno obrati HZMO u RH. Ako griješim neka me netko ispravi,...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

valenti je napisao:

Bio je pripadnik HVO i zatočen gotovo godinu dana, ali očito nema status invalida, ne znam ni da li je pokretao postupak!!

 

Ukoliko je pokrenuo postupak priznavanja prava na invalidsku mirovinu, a u tom trenutku nije imao ostvaren status RVI HVO-a nije ni mogao dobiti drugačije rješenje, jer je postojanje navedenog statusa jedan od dva osonovna uvjeta za priznavanje prava na invalidsku mirovinu po odredbama međunarodnog ugovora između RH i BiH (drugi je hrvatsko državljanstvo).

Na žalost ni ev. sadašnje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje statusa RVI HVO ne bi mu ništa pomoglo u ovoj fazi postupka, jer sumnjam da će mu se navedeni status priznati tako brzo da bi ga mogao iskoristiti u žalbenom postupku (žalba se može nadopuniti samo u žalbenom roku!).

S druge strane, ako se sadašnji postupak okonča na njegovu štetu (tj. drugostupanjskim rješenjem mu odbiju žalbu), ev. kasnije ostvarenje statusa RVI-a neće mu puno pomoći jer je Ugovorom propisano da zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu RVI HVO-a mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Ugovora (Ugovor je stupio na snagu 01. srpnja 2006. godine, od kada se i primjenjuje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija