Jump to content

Preinaka novčane kazne u kaznu zakona


arman

Preporučene objave

Ovim putem bih Vas zamolio za pomoć. Radi se o predmetu za koji je općinski kazneni sud dosudio novčanu kaznu u iznosu od 6ooo kn. Kazna nije plaćena te je sada zamjenjena kaznom zatvora u trajanju od 40 dana. Nikakva opomena nije stizala radi naplate kazne, niti je osuđenik bio upoznat sa mogućnošću djelomićnog otplaćivanja kazne. Podnešena je žalba na ovu preinaku kazne, te se traži mogućnost vraćanja te nove zatvorske kazne na staru novčanu kaznu, jer sada isti ima redovite prihode. Odluku o žalbi donosi županijski sud u zagrebu. Inaće radi se o povredi 173. članka KZ, 1. stavak-posjedovanje.

I zanima me postoji li mogućnost, s obzirom da odluku o žalbi donosi županijski sud, da se ponovno otvori rasprava o samom počinjenju kaznenog dijela, te može li doći do preinake optužbe, ili pak sud sada odlućuje samo o žalbi, odnosno o tome hoće li ostaviti važećom kaznu zatvora ili će je vratiti na novćanu kaznu?

 

Unaprijed hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predviđam da će se žalba odbiti kao neosnovana. Opomena za neplaćaje novčane kazne se ne šalje, već se po službenoj dužnosti nakon neplaćanja donosi rješenje o zamjeni novčane kazne za zatvor.

 

Čak i kada bi nekim čudom zbog neke teške greške suda Županijski sud ukinuo zamjenjenu novčanu kaznu, to nikako ne bi dovelo do ukidanja pravomoćne presude, odnosno do ponovne rasprave jer je to gotov kazneni postupak, a ovo je samo postupak izvršenja kaznene sankcije.

 

Iako zakon to ne dopušpta, većina sudova prakticira da ukolko se kazna plati, da osuđenik ipak ne ode u zatvor unatoč tome što mu je kazna zamjenjena. Sudovi za ovu praksu nemaju doduše praksu da čekaju obročne naplate, već ako što platiš do odlaska u zatvor, to ti se uračuna , odnosno za toliko dana ti se skrati kazna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija