Jump to content

Službena putovanja, dnevnice, prekovremeni


pernata

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Molila bih Vas za pomoć oko jednog pitanja oko kojeg se u našoj firmi stalno lome koplja.

 

Naime, ja sam u ulozi poslodavca i sa svojim radnicima imam relativno fer odnos. Kažem relativni, jer uvijek bi moglo biti bolje.

 

Firma smo koja dio posla (gotovo polovinu) obavlja na terenu, po cijeloj Hrvatskoj.

 

Radnici imaju redovitu plaću, isplaćuju im se prekovremeni sati, imaju plaćen prijevoz i naknadu od 20 kuna dnevno za topli obrok.

 

Za putovanja dobivaju dnevnicu od 170 kuna i naravno, sve putno troškove i službeno vozilo.

 

E sad, problem nastaje oko obračuna prekovremenih sati.

 

Naime, zanima me kako obračunati njegovo radno vrijeme kad je na terenu, točnije onaj dio koji se tiče samog putovanja.

 

Naime, situacija najčešće izgleda ovako: ekipa kreće u 5 iz Zagreba za npr. Split. Stižu tamo oko 9 i završe posao u 18 sati. Nakon toga kreću doma i usput staju na janjetini ili slično, posao su završili i ne žuri im se (što je i meni kao poslodavcu čisto OK, jer ipak posao su obavili).

Problem nastaje u tome što ta večera često potraje i po 3 sata (po karticama od autoputa i predanim putnim nalozima smo primijetili da put tamo traje npr 4 sata, a put nazad barem 6). Također, ako u sezoni idu na more, upadne i kupanje koji put, što je meni i opet OK jer ionako se ne bi vratili prije 8, a dok god dođu ujutro točno na posao, ne pitam kako su provodili večer.

 

E sad, kako bi vuk bio sit i ovca cijela - kako obračunati te sate?

Za gablec imamo inače pola sata, a to i iskoriste oko podneva. Trebam li obračunati plaću, dnevnicu, naknadu za topli obrok i baš sve sate provedene od sata polaska do sata povratka?

 

Trebam li za dane provedene na putu obračunavati naknadu za topli obrok i prijevoz (u 90% slučajeva ih kombi kupi kod kuće i vraća ih kući) te kako računati sve te pauze na putu?

 

Puno hvala na odgovorima, prijedlozima i ostalom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovisi kakva vam je tarifa za obracun naknade troskova za prijevoz na posao i s posla.

 

ako je tarifa mjesecna i godisnja karta, morate im isplacivati tu naknadu jer se ista ne smije umanjiti ako je radnik opravdano izostao s posla manje od mjesec dana. oni unaprijed kupuju mjesecnu kartu pa im se ne moze ta naknada razdijeliti na dane kada su bili i kada nisu bili na poslu. jedino ako radnika ne ni bilo mjesec dana, tada nije bilo stvarnih troskova prijevoza na posao i s posla.

 

ako je tarifa pojedinacna vozna karta, tada je evidencija dolazaka na posao bitna, te, buduci nije bilo stvarnih troskova prijevoza na posao i s posla, ne morate radnicima platiti za te dane koje su na sluzbenom putu, osim ako taj dan kada idu na put moraju doci ujutro na posao pa polaze s posla na sluzbeni put. taj dan bi im trebali platiti.

 

 

inace, i prekovremeni na sluzbenom putu se takodjer placaju, s tim da se radno vrijeme ne racuna u vrijeme provedeno na putu, osim profesionalnim vozacima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija