Jump to content

ime i prezime u novinama ?


Ivac

Preporučene objave

Zanima me da li novinar ima pravo bez dopuštenja osobe o kojoj piše staviti njezino puno ime i prezime u tekst?

Ovako radi se o mom dečku koji je anonimac i nije javna osoba niti radi u javnoj ustanovi. Nakon što je priveden pred istražnog suca u novimama je novinar napisao njegovo puno ime, prezime i nadimak, a "oštećeni" (stavljam pod navodnike jer je to još pod velikim upitnikom) je ostao anoniman.

Osobno mislim da to nije u redu, jer njemu se još nije dokazala krivnja za određeno djelo, a u slučaju da ga proglase nevinim sumnjam da će taj isti novinar ponovno napisati njegovo puno ime, prezime i nadimak i objaviti javnosti da je neki anonimac nevin, jer ljudima to nije interesantno više.

Čisto me zanima što zakon kaže, pa eto ako netko zna bila bih zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probala sam otvoriti link, ali nisam uspjela. Žao mi je što nitko ne odgovara. Ja ne znam točno, ali mora da postoji razlog zašto se novine čuvaju objavljivati puno ime i prezime, već objavljuju inicijale. Možda bi se novine moglo tužiti zbog povrede prava osobnosti (naknada za duševne boli)? Nadam se da će odgovoriti neki pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiće linka ... zaboravi ja sam nekaj zaje kad sam stavljala smajlića...

drago mi je što ste obratili pažnju na moje pitanje. to sam postavila jer me zanima da li postoji kakva pravna zaštita od toga da se stavlja puno ime i prezime i da se povezuje sa nečime što još nije dokazano. dosta često vidim u novinama da stavljaju i inicijale osobama koje su punoljetne. čini mi se kao da oni sami odlučuju o tome kome će staviti inicijale a kome ne, i malo mi nepravedno izgleda ako nekome nije dokazana krivnja da mu stavljaju puno ime i prezime, a kada mu se dokaže nevinost to više i nije tako interesantna vijest da bi bila u novinama. što je još gore kada upišem na google ime svog dečka izbacuje mi članke u kojima ga okrivljuju za djelo koje mu nije dokazano i sumnjam da kada mu dokažu nevinost da će bilo gdje na google pored njegovog imena pisati "ipak je nevin"...

nadam se da ste shvatili, pa ako netko zna bilo kakav zakon koji štitit takvu vrstu privatnosti bila bi zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija