Jump to content

Postupak utvrđivanja vlasništva nad nekretninom


_Snowflake

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Molim upućene u ovu tematiku da mi objasne postupak utvrđivanja vlasništva nad nekretninom.

 

Naime, radi se o zemljištu za koje postoji kupoprodajni ugovor od "vlasnika" (koji jamči da je zbilja i VLASNIK navedene nekretnine ali ju nikada nije papirnato "rasčistio") koji je upisan u katastru ali ne i u gruntovnici. On je zemljište nasljedio od svog oca (ponovno upisan u katastru ali ne i u gruntovnici) koji je to kupio/dobio od ljudi upisanih u gruntovnici.

Međutim s vremenom nitko ne zna gdje je ugovor kojim je on to "stekao".

 

Da li je moguće poslati prijedlog/zahtjev/tužbu(?) sudu da pozove vlasnike navedene u gruntovnici da oni potvrde da su zbilja prodali/poklonili ili šta već zemljište tom ocu kojeg je nasljedio sin koji je prodao zemlju?

Što ako su ti vlasnici iz gruntovnice umrli?

 

Zapetljano...zapteljano... :misli:

:-?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru :-)

 

Još par pitanja, ako mogu... :-D

 

1. Da li je z apozitivan ishod tužbe dovoljno da se u određenom roku nitko ne protivi tvrdnjama tužitelja ili je potrebno iskopati neki novi dokaz, svjedoka i sl. koji bi potvrdili prodavateljevu priću?

 

2. Da li je dovoljno pokrenuti tužbu s vlasnicima trenutno upisanim u ZK pa Sud traži njihove nasljednike ako su oni umrli ili tužitelj sam mora to sve saznati prije podizanja tužbe? (kako saznati tko je umro i tko su mu nasljednici?)

 

3. Kako se zaštititi u međuvremenu (do podizanja tužbe) da prodavatelj ne proda nekom drugom isto zemljište? (u ZK se nemoguće upisati jer prodavatelj nije upisan, ili se varam?)

 

Eto, toliko od zbunjenog laika... za sad :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako...sudu nećeš podnijeti tužbu s vlasnicima, nego protiv trenutno upisanih zemljišnoknjižnih vlasnika. obzirom da su oni/on mrtvi naravno da ne možeš tužiti mrtve osobe jer bi se postupak obustavio pa ćeš ti tužiti njegove nasljednike, znači sve nasljednike za koje znaš..

 

inače, sud to neće istraživati za tebe, pa radi ekonomičnosti i bržeg rješavanja posupka predlažem da to sam učiniš. Raspitaj se tko su nasljednici, možda je iza umrlog provedena ostavina pa postoje i rješenja o nasljeđivanju. U svakom slučaju trebaš imat dokaz da su baš oni nasljednici iza pokojnog, a to ćeš dokazati rješenjem o nasljeđivanju ili smrtovnicom u kojoj moraju biti navedeni nasljednici. Najbolje bit u dogovoru s tim prodavateljem pa od njega saznati sve podatke, a ako u smrtovnici nisu navedeni nasljednici onda s njim pod ruku i kod matičara da ih unese u smrtovnicu. Bez te dvije stvari nema tužbe.

 

i još za kraj..postoji mogućnost da se donese presuda zbog ogluhe ili izostanka, naravno ako bude uredna dostava itd. ili na temelju priznanja..

 

inače to u praksi tako ide, ako su nasljednici voljni surađivat...dođu na sud, priznaju tužbeni zahtjev i kraj priče...ako ne ..onda se to oduži i do par godina

 

zaboravih...odeš u matični ured prema mjestu prebivališta pokojnog i oni ti daju smrtovnicu, bilo bi poželjno da saznaš gdje i kad je umro..zato kažem treba biti ljubazan maksimalno s naljednicima jer oni će ti dati sve podatke.

 

a ako tvoj prodavatelj proda nekom drugom tu nekretninu, tu se ne možeš nikako zaštiti, jedino onaj koji kupi takvu nekretninu a da ne provjeri zk. stanje..jao si ga njemu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija