Jump to content

Ne postivanje roditeljskih obveza prema djeci


Tikica01

Preporučene objave

Sporazumni razvod. Dogovoren iznos alimentacije, otac ima pravo svaku srijedu vidjati djecu (2 sina) od 17 - 19 sati, svaki drugi vikend od subote u 10 ujutro do nedjelje u 19, svaki drugi praznik.

Pitanje: da li je ovo samo njegovo roditeljsko pravo ili je to i obveza roditelja koji ne zivi sa djecom i koji im nije zakonski skrbnik?

Pitam iz razloga sto bivsi suprug djecu ne zeli uzeti preko vikenda. Ja pretpostavljam da mu je to dodatna obveza (inace izbjegava njemu teske obveze na bilo koji nacin) i iz razloga sto se vidja sa nekom djevojkom koja ne zeli taj teret preko vikenda. Ali, napominjem, to je moja pretpostavka, poznavajuci ga. Cinjenica je da se ne sjecam kada sam ja imala jedan slobodan vikend da se odmorim od svih obveza, ukljucujuci i one roditeljske. Cinjenica je da on djecu ne zeli preko vikenda i cinjenica je da se cak ni ne pridrzava ove srijede, vec dana kad njemu pase, uvijek sa istim izgovorom "ja mogu djecu vidjat kad mogu a ne kad ti zelis". Na njegovu zalost, to nije kad ja zelim, vec onako kako je sudski dogovoreno, te smatram da zakida vlastitu djecu koja ipak na neki nacin trebaju oca bar jedan vikend u mjesecu bez obzira na moje odnose sa njime. Sto mogu uciniti po tom pitanju? Na koji nacin osigurati mojoj djeci pravo na vidjanje oca? Moram napomenuti da on prema njima nije grub, naprotiv u tih sat, dva tjedno sto se sa njima vidja je OK.

 

Hvala na svakom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Traži smanjenje kontakata. Podneseš prijedlog nadležnom općinskom sudu (uz rodne listove djece te uvjerenja o prebivalištu) i specificiraš kontakte - npr. jednom tjedno, srijedom od 17,00 do 19,00 sati. Bez vikenda, bez praznika. Možda ga to trgne. Uvijek možeš prijedlog povući, a bar ćeš vidjeti koliko je on odgovorna osoba i hoće li se buniti protiv toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razmisljala sam o toj opciji i mislim da cu mu tek tada uciniti uslugu. Ali svjesna sam da mi je to u stvari jedina opcija.

Ipak, hvala na savjetu.

S obzirom da tako nesto vec stoji na presudi, ja mogu i bez odlaska na sud njega ograniciti na takav vid vidjenja klinaca, zar ne?

Meni u pravomocnoj presudi stoji da sam ja skrbnik djeci, stoji da ih otac moze vidjati srijedom od 17 - 19, svaki drudi vikend od subote 09 ujutro do nedjelje 19 navecer i svaki drugi blagdan a sve ostalo je moja dobra volja.

To znaci da ako ga ogranicim na to, on ne moze nista, nego se toga slijepo pridrzavati....a to ce mu biti samo dodatna usluga

Ja pokusavam naci nacin da ga uvjerim da je on kao otac potreban djeci i da bi trebao svaki drugi vikend provoditi sa njima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte pozornije: ne stoji da ste skrbnik djece već da vam se povjeravaju. Roditeljska skrb je i dalje zajednička dok jedno ne bude lišeno iste...

 

Dinamika je određena kako bi se zaštitilo osnovna prava djece na roditelja s kojim ne žive, a pak ne znači da se jednostrano može odlučivati kada će se s djecom družiti.

Nije određeno da se provodi "prema dogovoru roditelja" upravo zato jer se time otvara prostor za situaciju uslijed koje djeca roditelja ne viđaju radi- nemogućnosti dogovora.

Kad mogućnost konstruktivnih dogovora mimo određenog kronično izostaje, o smanjenjima/proširenjima/izmjenama se traži da tom pravu djece odluči netko drugi.

Iako bi bilo vrlo lijepo da se možete dogovoriti o nekom drugom terminu, očito da nije riječ o problemu u izmjeni termina, već očevom stavu da se s djecom ne mora družiti osim kad poželi u bilo koja doba, a istovremeno ih zakidajući za količinu vremena predviđenog odlukom suda.

 

Dostavite dopis czss-u navodeći kako otac djecu zakida susrete i druženja, navedite u kojem obimu i zatražite da mu objasne prava djece i da ih sustavno krši. Ne očekujte prevelik efekt, ali mu svakako neće biti jako ugodno, naročito ako se ponavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija