Jump to content

više kupaca s namjerom kupnje zajedničke nekretnine


cekic

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na par pitanja vezana uz kupnju i zamjenu nekretnina.

1. U situaciji smo kupnje nekretnine nas troje. Moja žena, njen otac i ja. Možda bi se u ugovor još kao kupac ubacio i brat od žene. Da li je moguće sastaviti ugovor o kupoprodaji u kojem se kao kupci definiraju 4 osobe? Kupuje se kuća sa tri odvojena stana..., a mijenja se nekretnina u vlasništvu oca.

2. Da li je moguće sastaviti ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnine kao jedan ugovor, čija bi ugovorna cijena bila definirana zamjenom nekretnine, kaparom i novčanim sredstvima stambenog kredita? Nositelji kredita bili bi supruga i ja, a kao vlasnik nekretnine suprugin otac.

3. Ključno pitanje: Protokol kupnje! Ovako sam ja nekako zamislio vremenski i činjenični tijek kupoprodaje: - s prodavateljem se sklapa predugovor o zamjeni i kupoprodaji nekrektnine i ovjerava se kod javnog bilježenika → Na temelju potpisanog predugovora predaje se zahtjev za odobrenjem stambenog kredita (u izradi predugovora sudjeluje i banka, da se ispoštuju njeni zahtjevi) → Banka odobrava kredit i potpisuje s nama ugovor o kreditu koji mora proć proces solemnizacije itd. → Banka na temelju ugovora o kreditu upisuje teret na vlasnički list → Nakon upisa banke, definira se dan sklapanja ugovora o zamjeni i kupoprodaji nekretnine → Ugovor se potpisuje u popodnevnim satima u 9 primjeraka i ovjerava kod javnog bilježnika → Sljedeći dan ujutro vadi se novi ZK s dokazom da je banka sjela na teret i da nema nikakvih drugih tereta ili novih zabilježbi (npr. Žena od prodavatelja se sjetila da joj možda pripada pola kuće, pa je predala prijedlog za upis). U isto vrijeme se banci organizira primopredaja tabularnih izjava, naravno nakon provedene transakcije kredita banke prodavatelju i nakon predaje kupčeve tabularne izjave(ili kako se to već zove) kojom se dozvoljava upis zamjenske nekretnine u gruntovnicu. → Odmah nakon toga predaje se prijedlog za upis vlasništva kupljene nekretnine.

4. Da li je moguće da se nakon provedene kupnje i predajom prijedloga za upis vlasništva od strane kupca pojavi supruga prodavatelja i zahtjeva pola kuće sudskih putem, a time i zabilježbom spora u gruntovnici? Hoće li ona imati ikakva prava?

5. Ako u postojećem ZK izvatku postoji teret banke koji je manji od iznosa stambenog kredita druge banke, da li je to prepreka kupoprodaji u globalu odnosno da li je time onemogućena predaje prijedloga za upis vlasništva kupca odmah nakon isplate ukupne kupoprodajne cijene? U banci sam dobio informacije da se postojeći teret banke mora prvo obrisati kompenzacijom isplate novog kredita da bi kupac mogao predati prijedlog za upis vlasništva temeljem ugovora o kupoprodaji. I da se taj proces rješava pismom namjere banke, te da traje cca 2 mjeseca.

6. Da li se ubacivanjem u ugovor rečenice: „Prodavatelj izjavljuje i jamči Kupcima da je Nekretnina u cijelosti vlasništvo Prodavatelja i da nije opterećena nikakvim uknjiženim niti neuknjiženim teretima, osim založnog prava (hipoteke) navedenog u stavku ___ovog članka, te izjavljuje i jamči da ne postoje nikakva prava trećeg koja isključuju, umanjuju ili ograničavaju prava Kupaca, odnosno ako bilo kakvi tereti postoje snosit će ih Prodavatelj. Prodavatelj nadalje jamči da do dana isplate cjelokupne kupoprodajne cijene, osim hipoteke banke iz članka ___ ovog Ugovora upisane temeljem solemniziranog Ugovora o kreditu, predmetna nekretnina neće biti opterećena nikakvim novim uknjiženim niti neuknjiženim teretima“, osigurava zaštita od eventualnog prijedloga za upis vlasništva treće osobe ili strane (koja možda smatra da nekim putem ima pravo na određeni dio nekretnine) u vremenskom periodu od potpisavanja ugovora o kupoprodaji i predajom prijedloga kupca za upis vlasništva ?

Možda sam postavio previše pitanja za jednu temu, ali stvarno bih želio da budemo osigurani u svakom pogledu i svakom trenutku kupoprodaje, jer ipak se radi o velikim novcima i životnim pitanjima.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija