Jump to content

Prodaja Bizuterija, narukvica i sl....


davor1984

Preporučene objave

Ja sam najmodavac koji je iznajmio stan.

Stan je iznajmljen pod ugovorom ovjerenim kod javnog biljeznika, te prijavljn poreznoj, te uredno placam porez.

 

Najmoprimac (posto u biti nigdje ne radi) bi zeljala prodavati bizuteriju na standu na placu ili gdje se to vec prodaje. Dakle da kupuje narukvice,lancice i slicne stvari,a zeljela bi to raditi po zakonu.

 

Njoj su rekli u Gradskom uredu za Gospodarstvo (Zagreb) da treba u ugovor o najmu dodati tocku da joj ja dopustam kucnu radinost,i ona to moze prijaviti.

Ali gledajuci po zakonu nn 110/07 Listu proizvoda koje se mogu raditi u kucnoj radinosti,to je rijec u biti o stvarima da ih ona bas proizvodi, a njoj bi bilo primarno da kupuje jeftinije i prodaje skuplje. E sad sto ona moze prijaviti, a da nema stete po meni?

Sto se kucne radinosti tice,mislio sam u ugovor samo napisati sifre koje kucne radinosti dopustam i ok, ali dali je to dovoljno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o PROIZVODNJI bižuterije i nakita nego o prodaji navedenog na tržnicama i štandovima.To znači da Vi kao najmodavac samo morate dati suglasnost (kod javnog bilježnika) da osoba koja otvara kućnu radinost (može i obrt,svejedno), može na Vašoj adresi otvoriti sjedište. NE TREBA nikakva posebna prostorija, adresa je samo sjedište koje je potrebno Uredu državne uprave za otvaranje kućne djelatnosti ili obrta.Vi kao najmodavac nemate nikakvog tereta što se tiče najmoprimčeve djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

Vi kao najmodavac nemate nikakvog tereta što se tiče najmoprimčeve djelatnosti.

 

 

Nemate štete.

 

Međutim čudim vam se što ste stan iznajmili osobi bez prihoda. Porez će te morati redovno uplaćivati sve dok ne otkažete ugovor o najmu stana, bez obzira uplaćivala vam se najamnina ili ne.

 

Čisto sumnjam da u običnom stanu se tek tako može otvoriti maloprodaja. To će očito biti nezakonit rad.

 

ZAKON O TRGOVINI

III. UVJETI ZA OBAVLJANJE TRGOVINE

Članak 12.

(1) Za obavljanje trgovine moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

– minimalni tehnički uvjeti kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema i sredstva pomoću kojih se obavlja trgovina te drugi uvjeti propisani posebnim propisom s obzirom na oblik i način obavljanja trgovine,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja je iznajmila stan nije zaposlena, ali ima alimentacije i sl. stvari, tako da me placanje najma nimalo ne brine, funkcionira vec 7-8 godina bez problema.

 

Nego niste me razumjeli, najmoprimac ne bi otvorio trgovinu (maloprodaju u mome stanu), dakle ne bi se nikakva prodaja u mome stanu radila, nego da bi navodno dobila stand na trznici (placu) mora imati nesto registrirano, a prodavala bi obicnu bizuteriju, a kako je kod mene prijavljena na prebivaliste, logicno je da otvara na mojoj adresi tj.mome stanu.

Glavno je pitanje, sto ona u biti moze otvoriti, dali je kucna radinost dovoljno za prodaju bizuterije, ili je pak potreban obrt posto neke bizuterije ona sama pravi a neke kupi vec gotove?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne otvara se kućna radinost ili obrt (svejedno) na djelatnost TRGOVINA NA MALO, nego djelatnost PRODAJA NA ŠTANDOVIMA I TRŽNICAMA, i kao što sam Vam rekla, Vaš najmoprimac to može otvoriti na adresu stana koji je u najmu, bez bojazni da Vas može opteretiti bilo kakvim porezima vezanim uz njezin obrt.Pa imate Ugovor o najmu, znači to nije njezina nekretnina, niti ona može odgovarati bilo komu s Vašom nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija