Jump to content

Sanacija nekretnine i isplata suvlasništva; kojim redom?!


vexx

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

u jednoj delikatnoj situaciji se nalazim! Stvar je slijedeća. Kuća u kojoj se zivi je u derutnom stanju i hitno je potrebna kompletna sanacija (vodene i el. instalacije, popravak puknute deke,zidarski i soboslikarski radovi, izmjena podnih obloga, izmjena prozora itd.) Naime, na kucu je nadozidana prostorija čime je povecana kvadratura ali ta prostorija zbog svojih loših temelja doslovno čupa deku i zidove. Cijevi stoga uporno pucaju a dotrajalost el. instalacija iziskuje hitan odaziv vlasnika za potrebu sanacije. Vlasništvo je komplicirano jer ne glasi u potpunosti na stanare vec je ostavinskom raspravom 1/8 pripala polusestri iz očevog prvog braka koja tu nikada nije i ne namjerava živjeti i nije doprinosila odrzavanju i ostalim troskovima.

 

Gruba procjena iznosa radova i materijala potrebnih za sanaciju iznosi 20.000,00 € a razgovorom sa polusestrom se doznalo da bi ona "prodala" svoju 1/8 za iznos od 10.000,00€.

 

Koji je najbolji redoslijed riješavanja ove situacije?!

 

Po mom laičkom mišljenju prva i osnovna stvar je riješavanje suvlasništva odnosno isplata jer smatram da se bilo kakvim ulaganjem u obnovu ustvari povećava i vrijednost te 1/8.

 

Molim vas za savjet da li se pametno ulagati u obnovu dok se ne riješi suvlasništvo, da li se to moze paralelno rješavati ili da se sa prijenosom vlasništva krene tek nakon popravka i obnove koja je zaista, vrlo vrlo hitna?!

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije početka radova riješiti vlasničke odnose.

isplati ostale suvlasnike i postani vlasnik nekretnine 1/1

dok ste suvlasnici nekretnine na istoj nemožeš ništa raditi bez suglasnosti ostalih suvlasnika osim nužnih popravaka,što se ne isplati s obzirom na navedeno.za sve radnje koje bi trebao poduzeti da bi dobio dozvole za saniranje trebaš punomoć suvlasnika.

 

ulaganjem u nekretninu povečava joj se vrijednost a što znači da se povečava i vrijednost svakog djela.

 

smatram da je potrebno prvo napraviti procjenu vrijednosti nekretnine pa prema procjenjenoj vrijednosti isplaćuj ostale suvlasnike.

 

s obzirom da je narušena statika mišljenja sam da bi kuću trebalo uklonit i napraviti novu .

komunalije i priključke ne plačaš,ako novu kuću radiš u istim gabaritima.

potrazi savjet arhitekta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK Thanks bovu na odgovoru!

 

Reci samo kako do procjene vrijednosti?!

 

Da li je dovoljno samoinicijativno kontaktirati sudskog vještaka koji ce izvrsiti procjenu koja ce se kasnije moci koristiti kao referentni dokument o vrijednosti kompletnog posjeda pri stvaranju kupoprodajnog ogovora ili je pametnije ici putem suda (pokrenuti zahtjev za otkupom suvlasništva) pa da sud dodijeli ovlastenog vjestaka?!

 

Reci mi molim te, kako do procjenitelja?!

Imaš koga za preporuciti?!

 

Thanks!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo je kompliciranije ali ako se možeš dogovoriti sa ostalim suvlasnicima to se riješi na dva ročišta.

ako se nemožeš dogovoriti s ostalim suvlasnicima traje malo duže ali je neophodno ići tužbom za razvrgnuće suvlasništva isplatom.

www.osvz.hr/ primjeri tužbi/ prijedlog za razvrgnuće suvlasništva

sudsko vještak odredi vrijednost nekretnine i po toj vrijednosti isplačuješ suvlasnike.

 

nisam siguran dali tada imaš porez ali za poreznu je tada važeća procijena sudskog vještaka.

www.porezna-uprava.hr

 

vezano za porez ,vještaci porezne uprave vrše procijenu vrijednosti nekretnine i nisu vezani procjenom koju vi naručite a u svrhu isplate suvlasnika.

 

procijeni šta je bolje i brže

kupoprodajnim ugovorom od suvlasnika kupiti njihov dio

ili sudsko razvrgnuće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

 

 

prošlo je dosta vremena od mojeg posljednjeg posta i u tom vremenu se veliki dio posla odradio.

 

Naime, kontaktirali smo suvlasnika i potpisali kupoprodajni ugovor čime je njegov dio prebačen na nas. Isti je ovjeren od javnog bilježnika i predan je zahtjev za uknjižbom vlasništva temeljem priloženih kupopraodajnih ugovora i rješenja o nasljeđivanju. Situacija je tu malo zamršena a pokušat ću podrobnije objasniti o čemu se radi.

 

Na čestici se nalaze 2 tijela:

I - zemljište pod kućom i dvorište - društveno vlasništvo

II - kuća - u udjelu 1/2 - 1/2

 

Prijašnji vlasnici tijela II su bili dani pravo korištenja tijela I dok god se tijelo II nalazi na I. Kupoprodajnim ugovorom isti prodaju tijelo II (kuću) novim vlasnicima koji svoje vlasništvo nikad nisu uknjižli već se samo u katastru objekt vodi na njihovo ime. Smrću novih vlasnika njihovo troje djece stječu vlasništvo temeljem prava o nasljeđivanju.

 

Slijedeći korak je da dvoje djece (brat i sestra) koji i danas žive u objektu sklapaju kupoprodajni ugovor i time isplaćuju treće dijete (polusestru)koja tu ne živi i nema namjeru u budućnosti te podnose prijedlog OGS-u za upis vlasništva u zemljišne knjige uz koji prilažu sve spomenute kupoprodajne ugovore i sva rješenja o nasljeđivanju. U prijedlogu upisa vlasništva sastavljenom od strane odvjetnika se navodi:

"...da se nad tijelima I i II izvrši upis prava vlasništva u udjelu 1/2 (brat) i 1/2 (sestra) a sve u skladu s načelom jedinstvenosti nekretnina u smislu odredbi članka 9.,69., i 366. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima."

 

Meni isprva (a ni danas) nije (bilo) jasno da li je moguće da se stjecanjem vlasništva nad tijelom II stiče pravo vlasništva i nad tijelom I koje je u zbilji društveno vlasništvo ?!!

 

 

Uglavnom prijedlog je nakon godinu dana razmatranja i uložene požurnice radi dobivanja hipotekarnog kredita odbačen pa me zanima kako i koga pitati za razlog odbacivanja?

 

Osobno smatram da je razlog odbacivanja prijedloga ustvari ovaj zahtjev za upisom vlasništva nad oba tijela temeljem jedinstvenosti nekretnina!

 

Molim vas za pomoć oko ovoga i naljepše Vam se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija