Jump to content

koncesije


Jole

Preporučene objave

Molio bih stručnu javnost za mnijenje:

1. da li je ruda na morskom dnu i podmorju vlasništvo Republike Hrvatske ili je opće dobro

2. da li se za izvođenje rudarskih radova na morskom dnu i podmorju plaća samo rudarska koncesija ili i koncesija za korištenje pomorskog dobra.

Zanima me koje koncesije plaća INAGIP za vađenje plina iz Jadrana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ok nisam bas stručnjak no uključila bi se u raspravu :)

Novi pomorski zakonik iz 2004. Članak 6.

 

(1) Suverenitet Republike Hrvatske na moru prostire se na unutarnje morske vode i teritorijalno more Republike Hrvatske, na zračni prostor iznad njih te na dno i podzemlje tih morskih prostora.

 

(2) U svome gospodarskom pojasu i u epikontinentalnom pojasu Republika Hrvatska ostvaruje suverena prava i jurisdikciju radi istraživanja, iskorištavanja, zaštite, očuvanja i unaprjeđivanja prirodnih morskih bogatstava, uključujući bogatstva na morskome dnu i u morskom podzemlju te radi obavljanja drugih gospodarskih djelatnosti.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama iz 2003. :

 

Članak 3.

 

Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, ima njezinu osobitu zaštitu, a upotrebljava se ili koristi pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom.

 

Pomorsko dobro čine unutarnje morske vode i teritorijalno more, njihovo dno i podzemlje, te dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen takvim, kao i sve što je s tim dijelom kopna trajno spojeno na površini ili ispod nje.

 

U smislu stavka 2. ovoga članka, dijelom kopna smatra se: morska obala, luke, nasipi, sprudovi, hridi, grebeni, plaže, ušća rijeka koje se izlijevaju u more, kanali spojeni s morem, te u moru i morskom podzemlju živa i neživa prirodna bogatstva.

 

e sad rude su neživa prirodna bogatstva,predstvaljaju opće pomorsko dobro i ne mogu biti u vlasničko pravnom režimu.S druge pak strane mineralne sirovine ,kao neživa prirodna bogatstva,sukladno Zakonu o rudarstvu su u vlasništvu republike Hrvatske.Odredbe zakona o rudarstvu osnose se na istraćivanja i eksploataciju mineralnih sirovina u zemlji ili na njenoj površini ,na riječnom,jezerskom ili morskom dnu ili ispod njega.

e sad pitanje Koji će se Zakon primjenjivati u slučaju eksploatacije (ili istraživanja) mineralnih sirovina?

Zakon o rudarstvu ili Zakon o pomorskom dobru..

Poprilična pravna zbrka :) Različita tumačenja,tako da npr Ivo Grabovac smatra da je Zakon o rudarstvu precizniji,odredjeniji ,iscrpniji i konkretniji u odnosu na Pomorski zakonik..

sad bi trabalo malo pogledat detaljnije Zakon o rudarstvu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj stav:

1.ruda na morskom dnu je pomorsko dobro te nije u vlasništvu RH

2.za rudarenje na morskom dnu treba imati rudarsku koncesiju ali i koncesiju na pomorskom dobru

3.nemam podataka kako, temeljem čega, i da li plaća koncesijsku naknadu Inagip za vađenje plina iz mora.

Profesori pravnih fakulteta ovu stranicu očito ne čitaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jole,

 

nisam pravnik, no čini mi se da Pomorski zakonik govori sve dovoljno precizno.

Čl. 3. st. 2 kaže:

Pomorsko dobro čine unutarnje morske vode i teritorijalno more, njihovo dno i podzemlje, te dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen takvim, kao i sve što je s tim dijelom kopna trajno spojeno na površini ili ispod nje.

 

Što se tiče raznih koncesija koje plaća Inagip, to se može vrlo lako doznati u nadležnom ministarstvu jednostavnim upitom na koji će ti odgovoriti i to kod Kalmete. Ministarstvo mora i bla bla.

 

Glasnogovornica ti je Marina Halužan, jedna dosta profesionalna osoba koja će ti odgovoriti na upit ako joj ga uputiš, samo budi dovoljno konkretan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija