Jump to content

Neriješena imovina


cagart

Preporučene objave

Imam jedno pitanje, teta i ja naslijednici smo kuće iza bake, moj dio je veći od njenog i tu nastaje spor bez obzira što ja imam bakinu oporuku i ugovor o doživotnom uzdržavanju, ona živi u toj kući i sad je počela u kući mjenjati bijelu tehniku i bakine stvari uklanjati iz kuće, interesira me da li na to ima pravo jer još uvijek nije dorečeno čije je šta i nije ona jedini vlasnik svih tih stvari.Kako je u tome spriječiti ?

Hvala na odgovorima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Budući da Vam nitko ne odgovara, evo mojega mišljenja, iako nisam baš siguran za detalje.

 

Kao prvo i najbitnije, niste naveli zbog čega još nije sve provedeno i da li prema nasljeđivanju oboje nasljeđujete bakinu u kuću u nekim dijelovima, ili bi trebala pripasti samo Vama.

 

Rješenje ovakvih problema bi bilo lakše kad bi bili pravomoćno utvrđeni vlasnički dijelovi.

 

U ostavinu nakon smrti bake možete navesti i pokretnine, pa ako drugi sunasljednik otuđi ili uništi te pokretnine,to mu se pri razvrgnuću suvlasničkih odnosa može uračunati ili možete tražiti odštetu.

 

Međutim, ako je teta živjela u zajedničkom kućanstvu s bakom onda ima određena posebna prava na stvari koje pripadaju kućanstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, iako ja mislim da njena prava ne isključuju prava drugog, odnosno da ona kad neke stvari kupuje i druge baca, ja gubim pravo korištenja odbačenih stvari, a one stvari koje je ona kupila su samo njene i na njih samo ona polaže pravo,jednostavnije ako baci jedan hladnjak iz kuće i stavi svoj novi, mogu se fućkati sa korištenjem toga, i tako malo po malo mjenja stvari i kad uđem u kuću danas sutra ušao sam na njen tepih koristim njenu stolicu, otvaram njena vrata......mislim da joj to nebu tak izašlo, nek ona svoje stvari ako hoće donosi ali one koje su bile u kući neka ne baca :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste odgovorili da li je teta (pretpostavljam pokojničina kćer) živjela s njom u kućanstvu ili ne.

 

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Izdvajanje kućanskih predmeta

Članak 76.

(1) Nadživjelom bračnom drugu i ostaviteljevim potomcima koji su živjeli s ostaviteljem u istom kućanstvu u času smrti, pripadaju kućanski predmeti koji služe za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba, kao što su pokućstvo, kućanski aparati, posteljina i slično, ali ne ako su ti predmeti znatnije vrijednosti.

(2) Tako izdvojeni predmeti ne uzimaju se u račun pri izračunavanju nužnog dijela niti se uračunavaju nas-ljedniku u njegov nasljedni dio.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka stječu izdvojene predmete u suvlasništvo, na jednake dijelove.

 

Ako nije taj slučaj, onda biste teoretski mogli nešto poduzeti, ali je - po mojem mišljenju - problem što ne postoji nikakav pravni postupak koji bi bio dovoljno brz i učinkovit, a isplativ s obzirom na trošak, da se zaštitite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da živjele su u zajedničkom kućanstvu, iako se to ne bi moglo nazvati životom iz razloga što teta (bakina kćer) s bakom nije razgovarala zadnjih 10-tak i više godina.Režije su djelile i to je bilo jedino kad su razgovarale, a o svim ostalim bakinim potrebama (trgovina, liječnici,bolnica...) brinuo sam ja.Zbog takvih narušenih odnosa baka je prije više godina i napravila oporuku kojom meni ostavlja svoju imovinu, a prije par godina napravili smo i ugovor o doživotnom uzdržavanju.Malo sam se raspisao ali mislim da je ovako jasnije i nikako ne kužim da ta teta koja je sad u toj kući i cjelu koristi na taj način unoseći svoje nove stvari a bacajući "stare" može mene praktički maknuti odnosno zabranit mi da koristim kuću,jer sve što ona kupi i donese je samo njeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate ugovor o doživotnom uzdržavanju za cijelu kuću, ima li prepreka da se upišete kao vlasnik i tetu izbacite iz kuće?

 

Možete zvati policiju zbog otuđivanja pokojničinih stvari i tražiti da naprave zapisnik, ili naći svjedoke pa tužiti zbog štete ili nešto slično - ali policija vrlo vjerojatno neće htjeti nešto poduzimati jer je vlasništvo tih stvari kućanstva za njih nejasno određeno, sud će Vas koštati uz dvojbeni uspjeh s obzirom na odredbe Zakona o nasljeđivanju itd. Jeste li prijavili te svari kao dio ostavine?

 

Stvar je u tome da sustav pruža slabu zaštitu za takve situacije i relativno malo vrijednu imovinu (iako ona za Vas osobno može biti vrlo značajna). Postoji jedan širok spektar ponašanja i djelovanja koji izlazi izvan normalnih okvira razumnih ljudi, ali se ne može izravno podvesti pod kaznena djela, nanošenje štete ili obavezni medicinski tretman. Nažalost je tako.

 

Ne pruža sustav dobru zaštitu niti za veću imovinu, to Vam cijeli sadržaj Legalisa svjedoči, ali to je već pitanje funkcioniranja sustava uopće.

 

Drugim riječima, u se i u svoje kljuse. Teta je očito prilično uvjerena da joj se njezino ponašanje ne može osvetiti. Zašto je tako?

 

Nažalost, drugo ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija