Jump to content

dogovor s ovrhovoditeljom?


kopi

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Molim za pomoć. U kratkim crtama ću objasniti o čemu se radi- naime prije tri i po godine tip mi zgazi psa, ja tada mlad i niskusan papire dajem osobi koja bi mi pomogla riješiti stvar-osoba "riješava" dok meni konstantno dolaze pozivi za sud, rješenja...A ja ko ovca vjerujem i sve prepuštam toj osobi... da bi na kraju sve stiglo do ovrhe. Da skratim-pouzdao sam se u osobu koja nije prstom pomakla da mi pomogne i na kraju mi prijete ovrhom- u redu zaslužio sam budući da nisam stao u svoju obranu. Znam da su papiri dobro namješteni da bi se izvukla lova, jer sam svojim očima vidio štetu na autu (koje nije bilo)- ali sad je kasno razglabati o tome- dugo vremena sam odbijao platiti, jer sam smatrao i smatram još uvjek da nisam kriv, pa se sve "popelo" na veću cifru (kamate, troškovi ovhe, suda...)te sam odlučio završiti s tim i platiti pa neka dotičnoj osobi lova bude za bolje sutra i za sreću u životu.

Otišao sam do njegovog odvjetnika na dogovor. Rekao je da mogu platiti taj iznos bez kamata. Na to sam ga zamolio neku izjavu, potvrdu, nešto, da ja imam sigurnost da mi nakon svega ne naplate još i to- a on mi odgovara da se ne daje nikakva potvrda vezano za to. Opet sam u govnima. Što? Trebam li mu vjerovati na riječ? I još jedna stvar- htio sam to platiti onako kako mogu- budući da sam student nemam primanja, posla, nekretnina, pokretnina, ma ništa nemam- mislio sam mu donositi po 200kn mjesečno (i to mi je puno izdvojiti), a on me blijedo pogledao. Brzo je dodao da ako mislim tako plaćati da će mi naplatiti i kamate onda, bio je prilično drzak i bezobrazan. Zanima me na koliko rata bi mogli to razvući- kakva je praksa, postoji li u zakonu nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam za zakon, mogu ti samo reći kako je kod mene u praksi kad se radi o ovrsi. Standardan obrazac: otplata u max. 10 rata, s tim da ovršenik plaća dug i sve troškove (sud, odvjetnik), ali se oslobađa plaćanja kamata. Nagodba se najčešće sklapa na sudu i dogovorimo se o dospjeću plaćanja (kako je ovršeniku zgodnije, 1., 10., 15. ili 30. u mjesecu). Jasno, uplate moraju biti uredne ili sve pada u vodu.

Po meni jako dobra stvar i na obostrano zadovoljstvo, hebat ga neki put bolje 100 po 100 kn, nego nikad 1000. Bolje i ovršeniku da to skine s leđa, bolje i ovrhovoditelju da dobije kn.

 

Što se tiče izravno dogovora sa odvjetnikom obvezno neka to bude na papiru, možeš sklopiti s njim ugovor koji ti poslije može poslužiti kao dokaz ako bi on išao nešto muljati.

Po meni je to puno bolje obaviti još na sudu kad imaš i zaštitu suca koji neće dopustiti bahatost bilo koje strane i uvijek može pripomoći. Ovako tom odvjetniku objektivno reci koliko i kako možeš možeš plaćati i iskreno se nadam da će dobro završiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu iz prakse. Zanima me ta uplata na rate (10 max.), o tome se dogovaram s njegovim odvjetnikom? Ili postoji neka treća osoba koja vam je to rekla da je tako? Naime ja sam mu kao čovjek pogledo u oči i iskreno rekao da ne mogu izdvajati više od 200 kn mjesečno(što izađe nekih 12-13 rata), jer nemam od kud- on mi je na to odgovorio da sam mogao prije platiti pa bih bolje prošao. Te da za taj iznos nije potrebno toliko rata.

Što se tiče dogovora na sudu- ročište je prošlo prije par dana, na kojem sam se pojavio samo ja, te prikazao prokazni popis imovine (na kojem se vidi da nemam ama baš ništa), te rekao sutkinji da sam kontaktirao odvjetnika ovrhovoditelja te da ću dug namiriti u ratama. Kako da sad ja njega dovučem na sud?

A što se tiče pismenog dogovora i to je odbio, rekavši mi da će on sudu reći kako sam ja sve u potpunosti namirio- samo da to platim. Kako sada nastupiti i postaviti se ispravno, a i stručno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako nemate imovine , odvjetnik će nastojati bilo kako "izvući" dug, pa i nagodbom s vama.

 

Vama je u interesu da platite dug jer kada imaju ovršnu ispravu mogu Vam ponovno pokrenuti naplatu (ovrhu) u roku 10 godina! (za koje vrijeme teku kamate)

 

Dakle interes je obostran. Ako odvjetnik "pametuje" obratite se vlasniku vozila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je taj odvjetnik stvarno nepopustljiv onda je možda i najbolje obratiti se direktno vlasniku vozila. Možda je on normalniji. On se onda može obratiti svom odvjetniku i to bi trebalo biti to.

Ja sam nedavno čitao spis u kojem je jedna naša stranka direktno sklopila ugovor s ovršenikom (par odredbi na papiru s njihovim potpisima) i mi se više u tog ovršenika nismo dirali...dok nije opet nastavio po starom (nije platio ni jednu ratu).

Sve se sad svodi na tebe i njih, ograničenja u pogledu dogovora nema samo se morate sporazumjeti (a to je najteže).

Ukoliko postignete dogovor čuvaj to što stavite na papir i obvezno kopije uplatnica i sl. i jednom kad platiš sve odvjetnik mora povući ovršni prijedlog.

 

Ja sam još nov u svemu ovome, ali sve što ti kažem je utemeljeno na spisima u uredu i nešto prakse u nogama ;-)

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija