Jump to content

ht ovrha


tania

Preporučene objave

broj iz ht 2005. bio je na pretplatu, račun od nekih 3000 kn nije plaćen, na to su zaračunali kamatu. 2008. su nalozili ovtrhu pokretnina, nisu se mogli naplatiti, pa su poslali novu ovrhu- poslodavac mora uplaćivati 1/3 plaće radnika do podmirenja duga. radnik ima kredit koji je nešto manji do 1/3 plaće. ima li ht pravo to tražiti s obzirom na kredit...dali ta se njihova 1/3 plaće odnosi na neopterećeni dio plaće ili na ukupnu plaću i da li ht zna/mora znati za kredit, tj opterećeni dio?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovrha na plaću je došla kod njega i njegovog, tada već mjesec dana bivšeg poslodavca. od tada je prošlo oko 2 mj. a novom poslodavcu nije došlo ništa zasad. sad kada ponovo pošalju, a hoće, može li se tada pozvati na zastaru? ima li veze to što su pokrenuli ovrhu i zastara?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokretanjem ovršnog postupka nastupio je prekid zastare, a kako ovršenik nije istaknuo prigovor zastare u roku od 8 dana od dana primitka rješenja o ovrsi, to je isto postalo pravomoćno i ovršenik više ne može uspješno isticati prigovor zastare.

Što se tiče ograničenja ovrhe iz čl. 149. Ovršnog zakona, poslodavac ne smije radniku obustavljati iznos veći od 1/3 prosječne neto plaće isplaćene u RH, a ukoliko radnik ostvaruje manju plaću od prosječne, ne smije obustavljati iznos veći od 1/3 njegove plaće.

Ukoliko je radniku plaća opterećena u iznosu manjem od gore navedenih ograničenja, tada poslodavac može radniku obustaviti samo onaj iznos do 1/3 (prosječne ili njegove) plaće, a o čemu će, po primitku rješenja o ovrsi obavijestiti ovrhovoditelja putem suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija